Ga naar de inhoud
RTL Verkiezingsdebat

Timmermans houdt niet langer vast aan jaar 2030 om stikstof terug te dringen

Frans Timmermans Beeld © RTL Nieuws

Leider van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans reikte in het RTL Verkiezingsdebat jonge boeren de hand. Hij laat het jaartal 2030 vallen om de stikstofuitstoot stevig terug te dringen. Het demissionaire kabinet had besloten om die stikstofuitstoot te halveren in 2030. Dat leidde tot veel spanning binnen het kabinet en het land.

"Ik heb de afgelopen weken veel jonge boeren gesproken en die zitten helemaal vast. Zij willen ook de stikstofuitstoot verminderen. Ik doe ze hierbij een handreiking. We komen samen met voorstellen en wij houden niet vast aan 2030."

Omtzigt toonde zich blij met deze gewijzigde opstelling van Timmermans. "Dat is echt goed nieuws", aldus de NSC-leider. Bekijk hier het fragment tijdens het debat:

Timmermans laat 2030 als jaartal om stikstof terug te dringen vallen

00:40

In het inmiddels demissionaire kabinet werd lang gediscussieerd over de reductie van de stikstofuitstoot. Het kabinet wilde die halveren in 2030, maar dat leidde tot verdeeldheid.

Het CDA wilde dat niet langer, maar sprak zich uit voor halvering in 2035, liet toenmalig CDA-leider Wopke Hoekstra weten. D66 bleef daar wel aan vasthouden. Uiteindelijk viel het kabinet over migratie voordat de reductie van stikstof tot een kabinetscrisis kon leiden.