Ga naar de inhoud
Miljarden erbij

Vervoerssector waarschuwt: Nederland dreigt tot stilstand te komen

Beeld © ANP

Nederland komt tot stilstand als het nieuwe kabinet niet investeert in vervoer. Daarvoor waarschuwt een groep van 25 organisaties in de vervoerssector, zoals de ANWB, de Fietsersbond, Schiphol en de NS. Jaarlijks moet er 2 tot 3 miljard euro bij.

Het schrikbeeld van de Mobiliteitsalliantie zijn files op wegen, vertraging op het spoor en vertraging op luchthavens. Om de bereikbaarheid van woningen, werk, zorg en onderwijs op peil te houden moet het nieuwe kabinet aan de slag, zegt voorzitter van de Mobiliteitsalliantie Marga de Jager.

"Als er niets gebeurt, komt Nederland letterlijk stil te staan, maar ook economisch stil te staan. De verduurzaming stokt. En uiteindelijk is er een grote groep mensen die geen gebruik kan maken van mobiliteitsvoorzieningen, omdat het te duur wordt."

Doortrekken
Lees ook:
Doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol onzeker door miljardenbezuiniging

Daarom doet De Jager namens de belangenclub een duidelijke oproep aan een nieuw kabinet. "Zorg in elk geval dat datgene wat gepland stond ook wordt uitgevoerd de komende jaren. Denk daarbij aan het doortrekken van de Noord-Zuidlijn en de verbreding van de A4. Maar laat ook de pontveren, die zo belangrijk zijn om mensen over het water te vervoeren, bestaan."

Miljarden

En daarom moet er ook flink geld bij, zegt De Jager, die in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van de ANWB is. "De komende jaren twee tot drie miljard euro per jaar."

Maar daar krijgen we dan wel wat voor terug. "Zodat burgers weten waar ze de komende jaren aan toe zijn, als ze investeren in een nieuwe auto, En als ze ergens naar toe verhuizen waar openbaar vervoer beschikbaar is, dat dat daarna ook beschikbaar blijft."

Deze
Lees ook:
Deze wegen komen er voorlopig niet door stikstof en geldgebrek