Ga naar de inhoud
In vier jaar tijd

13 veroordeelde terroristen kregen 'bewijs van goed gedrag'

Een veroordeelde IS'er kon met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gewoon aan de slag bij Vluchtelingenwerk, bleek vorige week. Nu blijkt dat deze vrouw geen uitzondering is: de afgelopen vier jaar zijn 22 van dit soort bewijzen verstrekt aan dertien veroordeelde terroristen. Daardoor konden zij gewoon aan de slag, bijvoorbeeld in het onderwijs.

Dat blijkt uit vragen van Pieter Omtzigt aan demissionair minister Franc Weerwind.

Ook werkzaam in het onderwijs

Volgens minister Weerwind zijn de bewijzen om uiteenlopende gevallen verleend. "In de volgende sectoren: de commerciële sector, ICT, groothandel, energie, koeriers, onderwijs en zorg", schrijft hij. 

Daarnaast zijn er ook VOG's geweigerd: dertig in deze afgelopen vier jaar. Bijvoorbeeld omdat er sprake was van een terroristisch misdrijf. 

Geschrokken van de cijfers

Omtzigt is geschrokken van de cijfers. "Dit is natuurlijk niet in het belang van de veiligheid. Ik zal nadere opheldering vragen en een strenger beleid."

NCTV
Lees ook:
NCTV waarschuwt voor dreiging van vrijgelaten IS-terroristen

Gewoon aan de slag

Twee weken geleden meldde de NOS dat een veroordeelde IS'er, een 39-jarige vrouw, gewoon bij Vluchtelingenwerk aan het werk kon. In 2019 werd de vrouw veroordeeld tot 30 maanden celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechtbank in Rotterdam achtte bewezen dat ze naar Bagdad is afgereisd om zich aan te sluiten bij IS.

Volgens Vluchtelingenwerk kon de vrouw een geldige verklaring omtrent het gedrag (vog) overleggen. Die kreeg ze, ondanks haar veroordeling. Hoe het kan dat de vrouw ondanks haar veroordeling een vog heeft gekregen, kon het verantwoordelijk ministerie van Justitie niet zeggen.