Ga naar de inhoud
Oproepen om volmachten

Kiesraad: oproep van Baudet over volmachten onwenselijk

Thierry Baudet Beeld © ANP

De Kiesraad noemt de uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet waarin hij kiezers oproept om volmachten te vragen aan mensen die niet gaan stemmen, 'onwenselijk'. De Kiesraad kan niet zeggen of wat Baudet doet strafbaar is, dat 'moet het Openbaar Ministerie bepalen'.

Baudet roept zijn kiezers op in een eigen filmpje om te gaan stemmen en om mensen in hun omgeving op te roepen ook te gaan stemmen. Om daarna uit te leggen dat je ook voor iemand een stem uit kan brengen. "Je kunt ook volmachten krijgen als mensen om je heen niet gaan stemmen of zijn in het buitenland: je kunt namens hen stemmen. Je kan namens meerdere mensen stemmen. Doe dat nou echt, ga stemmen."

Een ander fragment toont een oproep tijdens een partijbijeenkomst op 8 oktober. Baudet zegt daar: "We hebben uitgerekend: als onze supporters allemaal vier mensen motiveren om op FvD te stemmen, en die mensen kunnen natuurlijk ook een volmacht geven om namens hen te stemmen, dan winnen wij de verkiezingen."

Onder ronselen van volmachten verstaat de Kieswet het stelselmatig aanspreken of op een andere manier persoonlijk benaderen van kiezers om hen een onderhandse volmacht af te laten geven. Het is in strijd met het uitgangspunt dat het initiatief voor het stemmen met volmachten daartoe bij de kiezer moet liggen.

Strafbaar

Het is op dit moment strafbaar met een maximale gevangenisstraf van één maand. Wel is er een wetsvoorstel in voorbereiding waar duidelijker wordt omschreven wat onder ronselen wordt verstaan. Daarin staat ook een hogere straf van maximaal zes maanden gevangenisstraf. Iedereen kan aangifte doen tegen ronselen.

De Kiesraad vindt de uitspraken van Baudet op het filmpje onwenselijk. Of Baudet met deze oproep iets doet dat strafbaar is, moet het Openbaar Ministerie bepalen, laat de Kiesraad weten. Het Openbaar Ministerie kan nog geen antwoord geven of er onderzoek wordt gedaan naar Baudet.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Baudet in verband wordt gebracht met het ronselen van volmachten. In 2021 deed hij een oproep op YouTube om volmachten te 'regelen' voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Het OM komt 'na bestudering van de beelden, de wetgeving en de jurisprudentie' tot de conclusie dat er geen sprake is van overtreding van de Kieswet.

"Baudet heeft mensen niet persoonlijk benaderd of aangesproken om hun stempas in te vullen en af te geven. Hij heeft geen druk uitgeoefend op mensen om dat te doen; het initiatief om een volmacht te verlenen ligt ook na zijn toespraak bij de kiezer", aldus het OM in mei 2021.

Openbaar
Lees ook:
Openbaar Ministerie vindt geen bewijs voor ronselen volmachten door Thierry Baudet