Ga naar de inhoud
Tijd voor actie

Tweede Kamer dwingt kabinet om rivierkreeft uit te roeien

De Amerikaanse rode rivierkreeft, een invasieve exoot. En daarmee een gevaar voor de biodiversiteit. Beeld © ANP

De strijd tegen de rivierkreeft moet aanzienlijk worden opgevoerd omdat deze invasieve exoot een groot gevaar is voor de kwaliteit van de Nederlandse wateren en de biodiversiteit. Dat eist de Tweede Kamer van het kabinet.

De Kamer nam een motie aan van het VVD-Kamerlid Thom van Campen die vraagt om de mogelijkheden uit te breiden om te jagen op de Amerikaanse rivierkreeft. Nu mogen in het hele land maximaal 10 beroepsvissers deze exoot vangen.

'Tijd voor actie'

"Dat is belachelijk. Iedereen kan zien dat dit geen zoden aan de dijk zet", aldus Van Campen. "Terwijl een harde aanpak juist nu nodig is. We modderen al 15 jaar met dit onderwerp. Het is tijd voor actie."

Exotische
Lees ook:
Exotische rivierkreeft rukt op: schadelijk en slecht te bestrijden

Opmerkelijk is dat Van Campen met zijn motie rechtstreeks ingaat tegen de wens van zijn partijgenoot, minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Zij verzette zich tijdens een debat over de aanpak van invasieve exoten met hand en tand tegen het VVD-voorstel.

Angst voor schade

Volgens haar zit er een groot gevaar verscholen in het uitbreiden van het aantal mensen dat op de rivierkreeft mag jagen. "Het breder toestaan van het gebruik van fuiken en korven en de grootschalige inzet van deze vangtuigen kan en zal heel veel ecologische nevenschade veroorzaken", aldus Van der Wal. 

Zij is bang dat er met meer vissers die op rivierkreeft jagen ook meer bijvangst zal zijn. "Bijvoorbeeld de aal. Het kabinet heeft echt grote zorgen dat die als bijvangst meegenomen gaat worden."

Op
Lees ook:
Op het terras, de stoep, de straat: de rivierkreeft wandelt ineens in ons leefgebied

Van Campen is niet onder de indruk van dit argument. "Ik hoor dit argument al jaren. Ik vraag om verantwoorde uitbreiding van de vangstmogelijkheden. Dat kan in Scandinavië, dat kan hier vast ook."

Het kabinet zal binnenkort laten weten of en zo ja hoe het de motie uit zal voeren.