Ga naar de inhoud
Nieuwe belasting

Staatssecretaris tegen Tweede Kamer: 'Kom met plan voor belasting op vapes'

Beeld © ANP

Het kabinet ziet wel wat in het invoeren van een nieuwe belasting op e-sigaretten, maar om daarmee concreet aan de slag te gaan is het belangrijk dat de Tweede Kamer daarvoor een plan indient. Dat moet omdat het kabinet demissionair is, zegt staatssecretaris Van Ooijen tijdens het wekelijkse vragenuurtje. CDA-Kamerlid Anne Kuik zegde toe dat te willen regelen en haar plan lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen.

Nu wordt er nog geen accijns geheven op vapes (ook wel e-sigaretten), maar het kabinet wil dat wel om het roken van vapes te ontmoedigen. Maar een accijnsverhoging moet via Europa geregeld worden. 

'Veel te traag'

Maar Europese wetgeving laat lang op zich wachten. "Nog zeker tot 2025. Veel te traag", aldus Van Ooijen. De staatssecretaris staat daarom open om een landelijke heffing in te voeren (zogenaamde gebruikersbelasting), 16 andere Europese landen hebben dat ook al gedaan. Maar omdat het kabinet demissionair is moet de Tweede Kamer daarin het voortouw nemen, zei Van Ooijen (Volksgezondheid) tijdens het vragenuurtje. "De Tweede Kamer heeft nog wel volle slagkracht."

Van
Lees ook:
Van Ooijen woest op overtreders online verkoop vapes: boetes omhoog

Het CDA wil hierin het voortouw nemen en gaat een amendement of motie opstellen om een belasting op vapes in gang te kunnen zetten. GroenLinks-PvdA, D66 en PvdD lieten gisteren na vragen van RTL Nieuws al weten haast te willen maken met een gebruikersbelasting.

De ChristenUnie heeft een eigen motie in de maak.

Bekijk ook: Tieme belandt door vapen in het ziekenhuis

02:10

Alarmerende cijfers

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen nadat artsen begin deze maand aan de bel trokken over het vapen. Eén op de vijf jongeren heeft het afgelopen jaar gevapet, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Het worden 'alarmerende' en 'zorgwekkende' cijfers genoemd, vooral omdat het al op heel jonge leeftijd gebeurt. Daarom pleit het Trimbos ervoor om vapes alleen nog op doktersadvies uit te geven, maar het kabinet wil daar niet aan.

Ook het verhogen van de prijs is een grote wens van veel partijen in de Tweede Kamer. Vapes kosten nu zo'n 6 euro; een stuk goedkoper dan gewone sigaretten die ruim negen euro per pakje kosten. 

Prijsprikkel

CDA-Kamerlid Anne Kuik: "We weten dat één maatregel écht effectief is: dat is de prijsprikkel", zegt Kuik. "Vapen is troep. We moeten snel over gaan tot actie", vult D66-Kamerlid Jeanet van der Laan haar aan.

Als de wetswijziging een meerderheid haalt, moet het huidige kabinet er direct mee aan de slag, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "De invoering van een gebruiksbelasting kan dan nog wel even duren, maar we gaan er dan echt mee aan de slag."

Artsen
Lees ook:
Artsen slaan alarm na groot vape-onderzoek: veel jonge gebruikers