De Tweede Kamer wil dat er een fok- en houdverbod komt voor bijtgevaarlijke honden. Er is brede steun voor een plan dat de VVD vandaag op Dierendag lanceert, om het aantal bijtincidenten terug te dringen. Kern van dat plan is een verbod op honden die met veel kracht kunnen bijten, niet loslaten en gaan schudden en trekken.
Dergelijke honden kunnen zware wonden veroorzaken, zo werd in augustus nog duidelijk toen plastisch chirurgen aan de bel trokken. Zij moesten de afgelopen anderhalf jaar al 100 keer aan de slag om gewonden weer op te lappen.
Veel incidenten
''Het gaat jaarlijks om heel veel incidenten. De slachtoffers komen natuurlijk lang niet altijd bij de plastisch chirurg terecht'', zegt VVD-Kamerlid Erik Haverkort. "Er zijn geen goede betrouwbare data, maar volgens schattingen van jaren geleden zou het jaarlijks gaan om 150.000 mensen die worden gebeten en nog veel meer dieren."
Haverkort wil met het fok- en houdverbod het aantal incidenten terugdringen. Hij kiest daarbij bewust niet voor het verbieden van rassen. ''We willen dat honden op basis van kenmerken worden verboden'', zegt hij. ''Als we rassen aanwijzen zijn er altijd fokkers die met nieuwe kruisingen komen die dan niet onder het verbod vallen. Dat moeten we voorkomen."
Agressieve honden
Van 1993 tot 2008 was er al een regeling agressieve honden, die was bedoeld om de pitbull in Nederland te laten verdwijnen. Die regeling werd echter omzeild, omdat er wel rassen werden aangewezen.
''Daarom willen we ons nu richten op kenmerken, op bijtgrage, agressieve honden, die zorgen voor erg veel leed'', zegt Haverkort. ''Uit de gegevens van de plastisch chirurgen blijkt ook dat het vaak om dat soort honden gaat, die zware verwondingen toebrengen.''

Betere registratie
Onderdeel van het plan van de VVD is ook dat er in Nederland een betere registratie komt van bijtincidenten. Nu is er sprake van een landelijk hondendossier, waarvoor maar een paar gemeenten gegevens leveren. Daardoor wordt niet goed in kaart gebracht wat de problemen zijn en welke honden daarvoor verantwoordelijk zijn.
''We moeten ervoor zorgen dat alle gemeenten hieraan gaan meewerken, door ze te ondersteunen en te faciliteren. In principe zou het dan moeten werken. En desnoods moeten we de registratie verplicht maken, maar misschien is dat niet nodig'', aldus Haverkort.
Minister Adema
De VVD vraagt aan demissionair minister Piet Adema van Landbouw om het plan verder uit te werken. De minister werkt al aan houd- en fokverboden voor dieren die door hun kenmerken permanent lijden. Deskundigen bepalen welke kenmerken verboden moeten worden omdat ze in strijd zijn met het dierenwelzijn.
Het lijkt de VVD logisch als voor de aanpak van bijtgrage agressieve honden bij dit systeem wordt aangesloten. Ook hier zullen deskundigen moeten omschrijven welke kenmerken horen bij bijtgrage agressieve honden.
