Ga naar de inhoud
Sociaaldemocraten twijfelen

Steun EU-parlement voor Hoekstra nog onzeker na klimaatexamen

Hoekstra in het parlement net na zijn klimaatexamen. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij lijkt aangewezen op de steun van de sociaaldemocraten en de groenen, maar die twijfelen nog. Het parlement neemt meer tijd voor zijn beslissing.

Politiek verslaggever Marieke van de Zilver was gisterenavond aanwezig en vroeg Hoekstra na het examen hoe hij het vond gaan.

"Volgens mij was het een goede en doorwrochte gedachtewisseling, waarin ik heb geprobeerd om aan te geven hoe ik verder wil op het gebied van continuïteit, het gebied van ambitie en natuurlijk specifieke onderwerpen. Zo kwamen de doelstellingen voor 2040 in het bijzonder terug. Maar het is nu aan het parlement. Zij zijn nu aan zet", vertelt de aspirant-Eurocommissaris. 

Balanceren

Hoekstra probeert het vertrouwen te winnen van een tweederdemeerderheid in het parlement, omdat hij alleen met deze meerderheid klimaatcommissaris kan worden. Maar of deze meerderheid al helemaal overtuigd is, is nog niet zeker. 

Van de Zilver: "Het was balanceren voor Hoekstra, hij moest de linkse partijen zien te overtuigen om de grote benodigde meerderheid te krijgen. Maar hij moest tegelijkertijd ervoor zorgen dat hij de rechtse fracties niet helemaal zou afschrikken." 

"Hij liet zich vanavond echt af en toe van zijn meest groene kant zien. Zo pleitte hij voor een klimaatwet waarin zou worden vastgelegd dat de EU in 2040 minstens 90 procent minder CO2 moet uitstoten. Hij pleitte voor een Europese luchtvaartbelasting en voor een snelle afbouw van fossiele subsidies."

Uur
Lees ook:
Uur van de waarheid voor Hoekstra: 'Europarlementariërs zullen hem grillen'

"Allemaal heel erg groene dingen, maar ook dingen waar we hem niet per se van kennen uit zijn tijd als CDA-minister en leider van die partij. En daar gingen dan ook veel vragen over vandaag."

Klimaattop

Maar de linkervleugel wil nog stelliger horen dat de EU tegen 2040 al bijna klimaatneutraal wordt en dat de commissie het uitbannen van fossiele subsidies gaat afdwingen.

De tijd dringt voor Hoekstra om te kunnen beginnen aan een van de belangrijkste taken die op hem wachten. Het voltallige parlement zou hem donderdag de zegen moeten geven om hem genoeg tijd te gunnen voor het voorwerk voor de cruciale klimaattop in november.

Daar zou hij de belangrijkste vertegenwoordiger zijn van de EU, die op de top andere grootmachten op sleeptouw wil nemen.

Steun parlement

De voormalige CDA-leider en buitenlandminister heeft al wel de zegen van zijn politieke geestverwanten van de EVP, de grootste partij in het parlement. Ook de liberalen, de derde in grootte, steunen hem.

Maar de sociaaldemocraten dubben nog en de groenen hebben aanvullende vragen.

Europees
Lees ook:
Europees Parlement stemt voor klimaatmaatregelen: vervuiler betaalt