Ga naar de inhoud
Klimaatexamen voor nieuwe baan

Uur van de waarheid voor Hoekstra: 'Europarlementariërs zullen hem grillen'

Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Wopke Hoekstra moet vanavond laten zien dat hij de meest geschikte kandidaat is om Frans Timmermans op te volgen als klimaatman van de Europese Commissie. "Het is een soort examen, ze zullen Hoekstra flink gaan grillen", zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver, vanavond ook in Straatsburg aanwezig.

Hoekstra werd eind augustus door Nederland genomineerd om als Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans te vervangen. Timmermans keerde terug naar ons land om lijsttrekker te worden van PvdA-GroenLinks. Hoekstra's benoeming kwam als een grote verrassing, ook binnen zijn eigen partij het CDA.

De christendemocraat en oud-minister van Buitenlandse Zaken en Financiën krijgt deze nieuw baan ook niet zomaar. Hoekstra moet bij de commissie vanavond twee derde van de stemmen halen. Lukt hem dat, dan wordt zijn kandidatuur donderdag in stemming gebracht in het Europees Parlement. Daar moet hij een gewone meerderheid halen. "Geen eenvoudige opgave. Je kunt het zien als een soort examen", zegt Van de Zilver.

25 vragen

"Hoekstra zal vanavond drie uur lang ondervraagd worden door een klimaatcommissie over zijn kandidatuur. Hij krijgt 25 vragen en per vraag kan hij kritische vervolgvragen verwachten. Daar zullen veel technische vragen tussen zitten. Bijvoorbeeld hoe hij kijkt naar het Europese klimaat en wat zijn visie is. En hij zal ongetwijfeld ook bevraagd worden over zijn verleden toen hij nog voor Shell werkte." 

Wopke
Lees ook:
Wopke Hoekstra officieel voorgedragen als Eurocommissaris Klimaat

Kritiek 

Het parlement kan de benoeming van Hoekstra officieel niet blokkeren. Wel kan het parlement Hoekstra of Von der Leyen bewegen van de benoeming af te zien. 

Zij benoeming heeft ook veel kritiek opgeleverd. Bijvoorbeeld binnen de Europese Groenen, waarvan GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout in de milieucommissie zit. "Hoekstra heeft geen enkele ervaring op klimaatgebied. Hij heeft zelfs campagne gevoerd tegen de natuurherstelwet", zegt Eickhout tegen RTL Nieuws.

"Hij beledigde Zuid-Europa in coronatijd. Hij organiseerde bijna een kabinetscrisis rond het stikstofbeleid. Waarom zou hij wel een goede kandidaat zijn?"

Goed voorbereid

Hoekstra heeft zich daarom de afgelopen tijd ook goed voorbereid. Hij voerde onvermoeibaar voorgesprekken met talloze Europarlementariërs.

Als Hoekstra vanavond zijn hoorzitting doorstaat, stemt het Europees Parlement donderdag plenair over Hoekstra's benoeming als klimaatcommissaris.  De kans dat er vanavond al duidelijkheid is, is niet zeker. Ook de sociaaldemocratische Slovaak Maros Sefkovic wordt door Europarlementariërs verhoord. Dat is morgen. Hij solliciteert voor de baan als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. De kans is groot dat deze sollicitatie - morgen - eerst wordt afgewacht voordat er duidelijkheid komt voor Hoekstra.

Overtuigt Hoekstra bij de hoorzitting niet, dan volgt nog een herkansing. En dan kan hij zich opnieuw opmaken voor een boel huiswerk.

Bron: RTL Nieuws