Ga naar de inhoud
Instabiliteit regio voorkomen

Nederland gaat Chinooks leveren aan NAVO-missie in Irak

Beeld © ANP

Nederland gaat Chinook-transporthelikopters leveren aan de NAVO-missie in Irak. Dat bevestigen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Morgen bespreekt het kabinet dat voorstel in de ministerraad. Daarna moet de Tweede Kamer er formeel nog mee instemmen.

Het kabinet maakte in juli al bekend meer bij te willen dragen aan de NAVO-missie in Irak. Dat ging toen om een infanteriecompagnie van in totaal 145 Nederlandse militairen.

Verplaatsingen

Die militairen worden vanaf 1 januari voor een jaar ingezet voor Force Protection in Bagdad. Hun taak is vooral om Nederlanders en bondgenoten die voor hun werk ergens in Irak moeten zijn, te verplaatsen.

Hoeveel Chinooks naar Irak gaan en per wanneer is niet bekend. Nederland bezit op dit moment 20 Chinook-transporthelikopters. Ze worden gebruikt voor transport van personeel en materieel, maar ook voor gewondenvervoer en brandbestrijding.

De helikopter is herkenbaar aan de dubbele rotoren en de laadklep aan de achterzijde.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse trainingsmissie in Irak weer hervat

De NAVO-missie is bedoeld om verdere instabiliteit in de regio te voorkomen. Daarmee moet heropleving van het conflict worden bestreden, net als de terroristische dreiging van terreurgroepen zoals IS.

Instemmen

Op dit moment levert Nederland al adviseurs en stafofficieren ter versterking van de Iraakse veiligheidssector. Die inzet wordt verlengd tot en met juli 2025.

De Tweede Kamer moet formeel nog wel instemmen met de bijdrage aan de NAVO-missie in Irak.