Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.
Bij nader inzien ligt het dwangelement de partij 'zwaar', gaf BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan. "Daar zijn we principieel op tegen. Misschien steun ik hem wel, maar ik wil de tijd nemen om er over na te denken."
Via het amendement wil de Kamer regelen dat gemeenten meer tijd krijgen om onderling tot overeenstemming te komen over het aantal asielzoekers dat zij moeten opnemen. Vrijwilligheid staat voorop in het wijzigingsvoorstel, maar dwang blijft gehandhaafd als gemeenten weigeren asielzoekers op te vangen.
Onder meer vanwege het dwangelement is de spreidingswet omstreden. Hieronder zie je een uitleg van wat de wet momenteel inhoudt:
Iedereen is ontevreden over de spreidingswet, dit is waarom
Ook in het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) staat vrijwilligheid voorop. De periode waarin gemeenten vrijwillig opvangplekken kunnen aanmelden, is echter korter.
Pas vrijwel aan het eind van debat trok Van der Plas tot ieders verrassing haar steun voor het amendement in.
Wijzigingsvoorstellen
BBB laat de eventuele steun voor de spreidingswet mede afhangen van de steun die zij krijgt voor de door haar ingediende wijzigingsvoorstellen. De partij wil onder meer in de wet opnemen dat er per jaar maximaal 15.000 asielzoekers worden opgevangen. Dat amendement is ontraden door Van der Burg en kan waarschijnlijk ook niet rekenen op een Kamermeerderheid.
Veel andere fracties bepalen hun definitieve standpunt pas na stemming van dinsdag over alle amendementen. Wel staat vast dat vrijwel alle rechtse partijen tegen stemmen.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.