Ga naar de inhoud
Premierskandidaat nog niet bekend

Partij van Omtzigt doet in heel Nederland mee aan Kamerverkiezingen

NSC doet overal mee, Omtzigt zwijgt nog over premierskandidaat

01:28

Pieter Omtzigt heeft de langverwachte kandidatenlijst gepresenteerd van zijn partij Nieuw Sociaal Contract. Er staan 44 kandidaten op, onder wie enkele opmerkelijke namen. Omtzigt gaat met zijn partij in heel Nederland meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

“Ik vind het verantwoord om met de kandidaten die we gevonden hebben in heel Nederland mee te doen", zegt Omtzigt. Eerder zei hij nog gematigd te willen groeien. 

De 49-jarige Omtzigt voert zelf de lijst aan. Onder hem staat Nicolien van Vroonhoven, zijn woordvoerder én oud-CDA-Kamerlid. Wie de premierskandidaat wordt, zal Omtzigt later bekendmaken. 

Opmerkelijke namen

Een opmerkelijke naam is verder Sandra Palmen, die met een ambtelijk memo alarm sloeg over de toeslagenaffaire. Ook staan columniste van NRC Rosanne Hertzberger (plek 17) erop en Folkert Idsinga. Hij was tot een paar weken geleden Kamerlid voor de VVD. Ook staan veel oud-CDA'ers op de lijst: Olger van Dijk, Sander van Waveren en Diederik Boomsma.

Het viel niet mee om een selectie te maken, zegt Omtzigt. Er hadden zich meer dan duizend gegadigden gemeld voor een plek op de lijst. In korte tijd moest hij een selectie maken. Dat was 'een puzzel waar heel veel tijdsdruk op stond', zegt hij tegen RTL Nieuws:

NSC doet overal mee, Omtzigt zwijgt nog over premierskandidaat

01:28

Bij de presentatie in augustus van zijn partij zei hij nog dat hij zijn partij gestaag wilde laten groeien. 

Het is nu wachten op het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract. Dat komt pas op 1 november, drie weken voor de verkiezingen.

Omtzigt
Lees ook:
Omtzigt over opgestapte woordvoerder: past niet bij waarden die wij willen uitstralen