Ga naar de inhoud
Felle discussies

Integriteitsonderzoek rond Esther Ouwehand gaat door, maakt nieuw PvdD-bestuur bekend

Lijsttrekker Esther Ouwehand steekt haar duim op naar het zojuist nieuw gekozen bestuur tijdens een partijcongres van Partij voor de Dieren (PvdD). Beeld © ANP

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het congres van de partij. Of de resultaten van dat onderzoek er liggen voor de Tweede Kamerverkiezingen, zegt het bestuur niet.

De motie om het onderzoek te laten doorgaan, leverde felle discussie op. Indiener Marjolein Heesters benadrukt dat het congres 'het hoogste orgaan' is in de partij. Dat moet zich dus uitspreken voor doorgang van het onderzoek, ondanks dat het bestuur dat al had aangekondigd in een mail naar leden. 

Leden hadden zich bij een stemming over de motie uitgesproken tegen het onderzoek, maar vooral omdat veel PvdD'ers juist vinden dat het niet aan een congres is om hierover een oordeel te vellen. 

Nog niks duidelijke over meldingen

De nieuwe interim-partijvoorzitter Michiel Knol zei tegenover het partijcongres dat informatie over de meldingen door het oude bestuur niet zijn overgedragen. Hij gaf aan dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de ruzie tussen Ouwehand en het afgezwaaide partijbestuur.

Volgens Knol is er één melding door het voormalige bestuur gedaan tegen de politiek adviseur van Ouwehand, vanwege een in de pers opgedoken stuk waarin een strategie tegen het bestuur wordt uitgezet. Volgens Ouwehand was dat slechts een brainstormsessie. Een andere melding is later ingetrokken.

Ruzie
Lees meer:
Ruzie bij de Partij voor de Dieren, dit is er aan de hand

Tijdens de partijbijeenkomst werd er ook vooruit gekeken. Interim voorzitter Michiel Knol: "Ik ben verdrietig wat er is gebeurd. We zijn geen vechtpartij, we moeten verder met het oog op de verkiezingen." 

De congreszaal in Den Bosch is druk bezocht, er zijn meer dan 1500 leden. Het congres is bedoeld als voorbereiding op de aanstaande verkiezingen, maar ook om te leren van het interne conflict in de partij.

Twee kampen

De afgelopen weken ontstonden er twee kampen. Het partijbestuur onder leiding van voorzitter Ruud van der Velden en PvdD-leider Esther Ouwehand, waren verwikkeld in een hoogoplopend en zeer publiek conflict. Interim-voorzitter Knol noemde het 'groeipijnen' en een hevige storm waar zijn partij in terecht is gekomen. Toch is hij 'hoopvol omdat ik weet dat wij met zijn allen er alles aan zullen doen om nooit meer in zo'n storm terecht te komen'.

Haatberichten zoals verstuurd aan een van de opgestapte bestuursleden mogen niet meer voorkomen, zegt Knol. De partij wil duidelijk helen en samen door, hoewel leden ook antwoorden willen. Er is immers nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld over de vermeende meldingen aan het adres van Ouwehand en ongenoegen binnen de fractie, waardoor Kamerlid Leonie Vestering vorige week opstapte.

Esther
Lees ook:
Esther Ouwehand over partijconflict: 'Het zal heel schadelijk zijn'

Carla van Vliegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, zegt 'enorm geschrokken' te zijn. "Je moet je veilig voelen in de kudde. Mensen hebben zich niet veilig gevoeld in de partij."

Bestuur
Lees ook:
Bestuur Partij voor de Dieren stapt op, Ouwehand toch lijsttrekker

Partijleider Ouwehand en het interim-bestuur moeten nu een verbindende rol vervullen, de taakverdeling moet vastgelegd worden en aan het congres voorgelegd, vinden de indieners van de verschillende moties die voorbijkwamen. Die betreffen ook de koers van de partij, onderdeel van het conflict: eventuele deelname aan een coalitie moet mogelijk zijn, luidt een van de moties, en het bestuur moet hier transparant over zijn.

Springlevend

Knol concludeerde aan de ongekende opkomst dat 'onze partij springlevend is'. Een aanzienlijk deel van de aanwezige leden gaf aan nog nooit eerder naar een congres te zijn geweest.