Ga naar de inhoud
Op weg naar verkiezingen

Staande ovaties en spierballentaal op congressen: '22 november lachen wij'

Caroline van der Plas speecht op het partijcongres. Beeld © RTL Nieuws

Veel politieke partijen houden vandaag een congres om het verkiezingsprogramma vast te stellen. Op de bijeenkomst van BBB gaf leider Caroline van der Plas aan dat haar partij het laatst lacht op 22 november.

Deze week was er hoongelach in de Kamer over een motie van Van der Plas. Die werd gekwalificeerd als 'gratis bier'. Samen met Pieter Omtzigt diende ze een motie in om het minimumloon te verhogen, maar ze maakte niet duidelijk hoe ze dat wil betalen.

Op de partijbijeenkomst zei Van der Plas: "Lach maar om onze moties, op 22 november lachen wij." Daarmee doelt ze op peilingen die een groei van haar partij voorspellen. Volgens de laatste Peilingwijzer staat BBB op 12 tot 16 zetels.

Van der Plas sprak zich ook uit over de kwestie rondom het wachtgeld voor partijgenoot Mona Keijzer. Daarover ontstond tumult nadat Van der Plas zich eerder kritisch had uitgelaten over het wachtgeld voor GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans. Maar dat zijn twee verschillende zaken, vindt Van der Plas. Bekijk haar reactie hier:

Van der Plas was verrast door wachtgeld Keijzer: 'Heb er niet bij stilgestaan'

01:16

In Arnhem hield de SP een congres. Daar werd Kamerlid Renske Leijten bedankt. Zij neemt na zeventien jaar afscheid.

"Als je Renske Leijten zegt, dan zeg je SP. En als je SP zegt, dan zeg je Renske Leijten", zei voorzitter Jannie Visscher. Ze typeerde Leijten als een 'echte hemelbestormer'. Leijten staat nog wel als lijstduwer op de lijst.

Bedrijven laten betalen

SP-leider Lilian Marijnissen zei op de bijeenkomst dat aandeelhouders en banken zich zorgen maken in de aanloop naar de verkiezingen. De Tweede Kamer heeft een koopkrachtpakket aangenomen dat grotendeels wordt betaald door lastenverhogingen voor bedrijven, banken en beleggers. De SP wil nog meer rekeningen bij het bedrijfsleven neerleggen

Yeşilgöz
Lees ook:
Yeşilgöz wil land 'waar de overheid zich niet met je bemoeit'

Verwijten voor links en recht van CDA

Ook het CDA had een bijeenkomst. De nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal haalde daar uit naar zowel links als rechts. De VVD verweet hij dat die het kabinet liet vallen over migratie, terwijl daar juist grip op moet komen. "Waar was het verantwoordelijkheidsbesef van de liberalen", vroeg hij zich af. 

Ook hekelde hij de 'maakbaarheidsgedachte' van links, die zou zorgen voor een voortdurend 'teleurgestelde samenleving'. De overheid kan volgens hem niet de oplossing van alle problemen zijn. 

Tot slot stak Bontenbal nog hand in eigen boezem. Zijn partij heeft 'te veel meebewogen en te weinig teruggeduwd'. Er was meer oog voor de voor- dan de nadelen van globalisering, technologisering en individualisering, aldus de lijsttrekker. 

Handen op elkaar bij VVD

Op het congres van de VVD was er een staande ovatie voor lijsttrekker Dilan Yeşilgöz en voor de vertrekkende Mark Rutte. Ze pleitte voor een land 'waar de overheid zich niet met alles bemoeit'.

Naast de VVD, BBB en de SP houden ook het CDA, de Partij voor de Dieren en Volt een congres. Elke partij heeft haar eigen problemen, die we in dit artikel op een rijtje hebben gezet.

Met
Lees meer:
Met verkiezingen in zicht verbouwt Kamer begroting voor miljarden euro's

Volt-partijleider Laurens Dassen op zijn beurt noemde op het congres van zijn partij radicale keuzes nodig. Anders leggen mens, natuur en klimaat het volgens hem af. Ook sprak hij over het fiscale systeem dat volgens hem op de schop moet. 

Volt wil net als andere partijen stoppen met toeslagen, maar ook met aftrekposten, heffingskortingen en vrijstellingen. Er zou dan een basistoelage komen, 'in opmaat naar een basisinkomen'. 

5 mannen van lijst geschrapt

De pro-Europese partij wil niet meer spreken van een Verenigde Staten van Europa, maar nog steeds wil het een Verenigd Europa met een Europese krijgsmacht. Ook moeten vanuit Europa 'menswaardige afspraken' gemaakt worden wat betreft asiel. Deals maken met landen als Tunesië is voor Volt 'geen optie'

Vandaag werd ook duidelijk dat vijf mannen de definitieve Volt-lijst niet gehaald hebben. De partij wil evenveel mannelijke als vrouwelijke kandidaten, maar vrouwen konden niet genoeg gevonden. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update