Ga naar de inhoud
Applaus

Yeşilgöz wil land 'waar de overheid zich niet met je bemoeit'

Yeşilgöz op het partijcongres. Beeld © ANP

De nieuwe VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft in haar speech op het congres van de partij gepleit voor een nieuwe manier van politiek bedrijven. Ze zei ook dat ze van Nederland een land wil maken waar de overheid zich niet met alles bemoeit.

Yeşilgöz kreeg op het partijcongres een staande ovatie van haar partijleden. Zo'n zelfde applaus was er ook voor Mark Rutte, die ze in haar speech bedankte. "Wat heeft Nederland toch ontzettend veel aan je te danken", zei ze. "In crisis stond Rutte er altijd, dag en nacht, altijd."

Migratie was een belangrijk onderwerp van de toespraak. Yeşilgöz zegt dat er jarenlang 'waterige compromissen' zijn gesloten en dat het zo niet langer kan. Het vorige kabinet viel op de kwestie migratie, volgens haar om te voorkomen dat er opnieuw zo'n compromis zou komen.

Maar liefst zes politieke partijen houden dit weekend hun congres. Naast de VVD zijn dat het CDA, BBB, Partij voor de Dieren, SP en Volt. Ze komen bijeen om hun verkiezingsprogramma en kieslijst vast te stellen. En al die partijen staan voor hun eigen problemen en uitdagingen terwijl de verkiezingen snel dichterbij komen. We hebben ze in dit artikel op een rijtje gezet.

"We kunnen niet blijven aanmodderen met migratie, we zijn een partij die verantwoordelijkheid neemt." De VVD heeft zich altijd ingezet voor wat ze 'echte vluchtelingen' noemt. "Daar wil ik altijd plek voor openhouden." De instroom moet wel naar beneden en er moet een onderscheid worden gemaakt voor asielzoekers die vluchten vanwege onder meer hun politieke opvatting, identiteit of geloof.

"Laten we de oude politiek achter ons laten."

Oorlogsvluchtelingen kunnen tijdelijk worden opgevangen, maar zodra de situatie het toelaat, moeten zij naar hun moederland terug, vindt de VVD-lijsttrekker. Zo wil ze ook draagvlak in de samenleving behouden voor de opvang van asielzoekers.

Yeşilgöz zei dat politici de afgelopen jaren veel te veel met zichzelf bezig zijn geweest. "Laten we de oude politiek achter ons laten." Het feit dat veel Nederlanders moeilijk rond kunnen komen noemt de VVD-leider 'onacceptabel'. Er moet meer oog zijn voor de 'alledaagse zorgen van mensen', was de conclusie.