Ga naar de inhoud
Voor de verkiezingen

Zes politieke partijen komen bijeen, ieder met eigen problemen

Het congres van BBB. Beeld © RTL Nieuws

Maar liefst zes politieke partijen houden dit weekend hun congres. VVD, CDA, BBB, Partij voor de Dieren, SP en Volt komen bijeen om hun verkiezingsprogramma en kieslijst vast te stellen. En al die partijen staan voor hun eigen problemen en uitdagingen terwijl de verkiezingen snel dichterbij komen. We zetten ze op een rijtje.

VVD: rechtsere koers onder nieuwe leider

Op het congres van de VVD in Rotterdam houdt Dilan Yeşilgöz vandaag haar eerste grote toespraak als partijleider. Een goed moment om haar profiel stevig neer te zetten en uit de schaduw van haar voorganger Mark Rutte te stappen. Wat al wel duidelijk is, is dat ze een rechtsere koers zal varen dan die van haar voorganger. Dat werd al duidelijk toen ze de deur openzette voor samenwerking met de PVV.  Rutte verzette zich daartegen sinds de 'Minder Marokkanen-uitspraak van Wilders. En Yeşilgöz is bijvoorbeeld ook tegen de spreidingswet van het huidige kabinet.

Dat de partij graag een thema wil maken van immigratie en integratie blijkt ook uit het verkiezingsprogramma. Daarin staat dat de partij bijvoorbeeld strengere eisen wil stellen aan nareizigers.

Yeşilgöz
Lees ook:
Yeşilgöz (VVD) sluit samenwerking met PVV niet op voorhand uit

BBB: lastige periode voor partij Van der Plas

BBB houdt haar partijcongres vandaag tegen het decor van de jaarlijkse kermis in Bathmen, vlak bij Deventer. Dat gebeurt na wat onhandige momenten van de partij. Dat leek ingezet te worden toen oud-CDA'er Mona Keijzer werd gepresenteerd als beoogd premierskandidaat van BBB. Partijleider Caroline van der Plas zei later dat Keijzer gewoon de nummer twee was van de partij, en dat de term premierskandidaat een verzinsel was van de journalisten. Iets was feitelijk onjuist was omdat de partij het zelf op de uitnodiging had geschreven. 

Deze week viel Van der Plas GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans aan omdat hij campagne voert terwijl hij wachtgeld ontvangt van zijn baan als Eurocommissaris. Maar in de live-uitzending van talkshow Humberto moest BBB-kandidaat Keijzer donderdag toegeven dat ook zij wachtgeld opstrijkt terwijl ze campagne voert voor de BBB.

En er was de onvrede over de kandidatenlijst van de partij. Mensen die kritiek hadden werden in eerste instantie niet gehoord. Uiteindelijk erkende het bestuur de fout en maakte excuses.

Van der Plas kwam deze week ook onder vuur te liggen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Dat gebeurde toen ze een voorstel indiende waar miljarden extra uitgaven mee zijn gemoeid. Ze vermeldde in dat voorstel niet hoe dat betaald moet worden. Op stevig doorvragen van andere Kamerleden had ze weinig antwoorden. Hoongelach was meermaals haar deel, zoals hier te zien is:

Hoongelach om 'gratis-bier-motie' van Caroline van der Plas (BBB)

02:57

PvdD: strijdbijl begraven na stevige ruzie?

De Partij voor de Dieren houdt zondag zijn congres in Den Bosch na weken van geruzie binnen de partij. Het bestuur wilde partijleider Esther Ouwehand van de lijst halen vanwege grensoverschrijdend gedrag. Dat leidde tot opstand in de partij en het opstappen van het bestuur. Ook verliet Kamerlid Leonie Vestering vanwege het geruzie per direct de Tweede Kamer.  Esther Ouwehand is alsnog op plek 1 van de conceptlijst gezet.

De vraag is of de strijd nu is gestreden of dat zondag in Den Bosch het geruzie verdergaat. De vraag is ook wat de interne strijd gaat betekenen voor de verkiezingsuitslag. De partij die nu 6 zetels heeft in de Tweede Kamer, won de laatste jaren verkiezing op verkiezing, en zou volgens de peilingen op 22 november 8 tot 11 zetels kunnen halen. Het is echter maar de vraag wat daarvan overblijft, want kiezers houden niet van geruzie.  

Opgeluchte Esther Ouwehand: 'Het heeft me wel geraakt'

00:56

SP: gunstige politieke wind, maar slecht in peilingen

De SP houdt zijn congres vandaag in Arnhem. Het gaat niet goed met de partij van Lilian Marijnissen, die sinds zij in december 2017 partijleider werd nog geen verkiezing heeft gewonnen. De peilingen wijzen erop dat zij op 22 november opnieuw een nederlaag gaat lijden. De SP kan rekenen op 3 tot 5 zetels in de Tweede Kamer. Nu hebben ze er 9. Opmerkelijk, aangezien de partij opkomt voor de bestaanszekerheid van onder meer minima en dat juist nu een van de belangrijkste thema's is deze verkiezingen. Overigens kan SP-leider Marijnissen die 'holle term' bestaanszekerheid niet meer horen.

Volt: pro-Europese partij heeft interne ruzie achter zich gelaten

Volt, dat zijn congres in Den Haag houdt, blijft op dit moment stabiel. In de peilingen kan de partij rekenen op 2 tot 4 zetels. Volt had er 3, maar raakte 1 zetel kwijt na de ruzie met Nilüfer Gündoğan. Zij splitste zich af. Dat lijken de kiezers de partij inmiddels dus te hebben vergeven. Het pro-Europese Volt, dat onlangs voor meer Tweede Kamerleden pleitte, werd sindsdien niet meer geplaagd door interne ruzies.

Bestaanszekerheid,
Lees ook:
Bestaanszekerheid, iedereen heeft het erover, maar wat is het precies?

CDA: partij in verdrukking tussen Omtzigt en Van der Plas

De nieuwe partijleider van het CDA Henri Bontenbal heeft een lastige klus te klaren. Regeringsdeelname heeft de partij geen goed gedaan en veel kiezers zijn overgestapt naar BBB of de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract. Van de 14 zetels die de partij nog onder het leiderschap van Wopke Hoekstra haalde in 2021 zijn er volgens de peilingen nu nog tussen de 3 en 7 zetels over. Bontenbal probeert kiezers te overtuigen met zijn verhaal over fatsoen en positioneert zijn CDA als middenpartij.

Bontenbal had zijn eerste grote debat als partijleider deze week bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Hij bleef daar goed overeind. Hij sprak zijn afschuw uit over het gure politieke klimaat en pleitte voor meer investeringen in regionaal vervoer. Hoewel hij daarmee geen originaliteitsprijs won, werd wel duidelijk dat het CDA weer op zoek is naar de verloren kiezers op het platteland.

CDA
Lees ook:
CDA wil dat kabinet volgend jaar investeert in regionaal vervoer