Ga naar de inhoud
Algemene Politieke Beschouwingen

Accijnsverhoging definitief van de baan, benzine en diesel niet duurder volgend jaar

Tanken in België en Duitsland wordt nóg aantrekkelijker. Beeld © ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht

De benzine en diesel wordt volgend jaar niet duurder. De accijns op benzine en diesel gaat niet omhoog volgend jaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft daarover een akkoord bereikt. Ook de energiebelasting voor huishoudens gaat iets omlaag. Daarvoor wordt een bedrag van 200 miljoen euro vrijgemaakt.

Een liter benzine zou vanaf 1 januari 21 cent duurder worden. Vanaf januari 2024 zou de rest van de korting op de accijns komen te vervallen. Daar zou nog een inflatiecorrectie bovenop komen waardoor een liter benzine in totaal 21 cent duurder wordt. 

Een voorstel van VVD-leider Sophie Hermans om deze voorgenomen accijnsverhoging terug te draaien krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, CDA, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.  Het bevriezen van de brandstofaccijns geldt alleen voor 2024. Wat er daarna gebeurt, is aan een volgend kabinet.

Energiebelasting 

Deze partijen willen ook de energierekening voor huishoudens verlagen door een structurele verlaging van de energiebelasting met 200 miljoen euro.

Bekijk ook: nog snel tanken aan de pomp

01:57
Bron: RTL NIeuws