Ga naar de inhoud
Algemene Politieke Beschouwingen

VVD-fractievoorzitter Hermans voelt weinig voor verhogen minimumloon

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Beeld © ANP

De VVD voelt op dit moment weinig voor verdere verhoging van het minimumloon. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Zij reageerde op vragen van linkse partijen in de Tweede Kamer, die daarvoor pleiten. Hermans zegt er 'geen nee' tegen, maar wil liever iets doen voor mensen met een middeninkomen.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen kunnen partijen voorstellen en meerderheden zoeken om de begroting van het kabinet voor 2024 aan te passen. Veel partijen hebben verhoging van het minimumloon in hun verkiezingsprogramma staan, onder meer om de bestaanszekerheid te garanderen.

GL-PvdA
Lees ook:
GL-PvdA en ChristenUnie willen samen begroting voor miljarden vertimmeren

GroenLinks-PvdA en ChristenUnie hebben al een plan opgesteld voor verhoging van het minimum uurloon naar 14 euro. Zij proberen daar vandaag en morgen een Kamermeerderheid voor bij elkaar te krijgen.

Middeninkomens

Want ook de VVD heeft in het verkiezingsprogramma verhoging van het minimumloon staan, erkent Hermans vandaag na de vragen daarover van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Maar volgens Hermans heeft het demissionaire kabinet al veel geld vrijgemaakt om de armoede te bestrijden. In de Miljoenennota is 2 miljard euro vrijgemaakt voor armoedebestrijding.

Volgens de VVD’er is het daarom juist nu belangrijk dat er ook iets gebeurt voor de middeninkomens. "We vergeten dat er dat er nog een hele grote groep in Nederland is die het ook zwaar heeft, mensen met die hele normale middeninkomens. Als meneer Klaver mij vraagt: kunnen we nog iets extra’s doen in 2024 om mensen te helpen? Dan kies ik, naast wat het kabinet doet voor de laagste inkomens, voor deze groep."

Armoede

Dat leverde Hermans veel kritiek op, van onder meer SP-leider Lilian Marijnissen. "Er zitten 800.000 mensen in armoede. Wat is daarvoor nodig volgens mevrouw Hermans?” De VVD-fractievoorzitter benadrukte ook van armoede af te willen. “Maar niet alles is van vandaag op morgen op te lossen", aldus Hermans. "We moeten niet alleen die groepen helpen die al door het pakket van het kabinet geholpen worden."

Tegelijkertijd verklaarde Hermans zich bereid serieus te kijken naar voorstellen van andere partijen. Ook Klaver zei mee te willen denken met wensen van de VVD, die al heeft aangegeven af te willen van de verhoging van de brandstofaccijnzen per 1 januari.

Bestaanszekerheid,
Lees ook:
Bestaanszekerheid, iedereen heeft het erover, maar wat is het precies?