Ga naar de inhoud
Stukken Prinsjesdag

Doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol onzeker door miljardenbezuiniging

De Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Beeld © ANP

Het kabinet haalt 1,6 miljard euro weg die was gereserveerd voor het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Daarmee lijkt het doorgaan van het project, waar nog wel een definitief besluit over genomen moet worden, hoogst onzeker. Reden voor de bezuiniging is dat alle ministeries de komende jaren stevig moeten bezuinigen.

Door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet tot en met 2036 bijna 2 miljard euro worden bezuinigd. Omdat minister Harbers en staatssecretaris Heijnen beide zeggen niet te willen bezuinigen op beheer en onderhoud van wegen, waterbouw en spoor, wordt nu de reservering voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn opgeofferd.

Moeilijk besluit

Er wordt nog wel doorgewerkt aan het project, waar in 2025 een definitief besluit over moet worden genomen, zegt staatssecretaris Heijnen.

"Met het doortrekken van de Noord/Zuidlijn komt er meer ruimte op het spoor, en dat is belangrijk voor het treinverkeer in heel Nederland. Daarom was het een moeilijk besluit om een flink deel van de reservering voor dit project weg te halen. Het project zit nu in de Verkenningsfase en dat betekent dat er de komende jaren nog veel onderzoek nodig is, voordat de schop de grond in kan. Dat gaat door, zonder vertraging."

Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. Het nieuwe kabinet en een nieuwe Tweede Kamer moet een besluit nemen over de verlenging van de metrolijn.

Verlenging
Lees ook:
Verlenging Noord/Zuidlijn en sporen in de Randstad: grote infraprojecten bekend

De Noord/Zuidlijn is een metrolijn die van Amsterdam-Noord via het centrum naar station Zuid loopt. In 2018 werd de lijn geopend.

In april 2021 maakte het toenmalige demissionaire kabinet 1,5 miljard euro vrij uit het Nationaal Groeifonds voor het doortrekken van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Ook een alliantie van de gemeente Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland, KLM, NS en Schiphol maakten geld vrij voor het verlengen van de metrolijn.

Woningen en banen

Het verlengen van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol en Hoofddorp zou naar verwachting in de tweede helft van dit decennium starten, en moest in 2037 gerealiseerd zijn.

Volgens die partijen zou het uitbreiden van het metronetwerk ertoe leiden dat er ruim 92.000 nieuwe woningen kunnen worden gebouwd. Ook ontstaan er ruim 120.000 banen doordat de doorgetrokken lijn de belangrijkste economische centra van de Metropool Regio Amsterdam verbindt. Het hele pakket zou in totaal 4 miljard tot 5 miljard euro kosten

Geplaagd door stijgende prijzen

Het ministerie heeft van Infrastructuur wordt al langer geplaagd door stijgende prijzen. Door geldtekort door stijgende bouwkosten, personeelstekorten en stikstofproblemen besloot minister Harbers eerder dit jaar om 17 nieuwe wegen en waterbouwprojecten tijdelijk te pauzeren.

Het geld en de menskracht ging toen naar tekorten bij onderhouds- en aanlegprojecten die wel door kunnen gaan.