Ga naar de inhoud
Bereid tot compromissen

PVV in nieuw verkiezingsprogramma iets minder streng op asielbeleid

PVV-leider Geert Wilders. Beeld © ANP

De PVV laat in het nieuwe verkiezingsprogramma ruimte voor compromissen op het gebied van asiel en klimaat. Zo staat in het programma, dat vandaag naar buiten kwam, dat de partij niet alleen akkoord gaat met een asielstop maar ook maatregelen wil steunen die de asielinstroom verminderen.

"Dat is er niet per ongeluk in gezet", zegt PVV-leider Geert Wilders in een interview met De Telegraaf. "Dit is natuurlijk wel een signaal dat wij redelijk gaan onderhandelen en niet zeggen: dit is het. Ik ben ervan overtuigd dat een nationale asielstop werkt. Maar als andere partijen het niet willen, moeten ze met voorstellen komen die substantieel leiden tot minder instroom."

Brandstofaccijns en rekeningrijden

Ook op het gebied van klimaat is de partij minder stellig dan in het vorige verkiezingsprogramma uit 2021. "Stikstofregels schrappen, op z'n minst versoepelen", staat daar nu over in het programma. In 2021 schreef de partij: 'geen stikstofwet'. Wel vindt de PVV dat er een streep moet door de klimaatmaatregel die vliegtickets zwaarder belast, de brandstofaccijns omlaag moet en het plan voor rekeningrijden moet worden afgeschaft.

Recordaantal
Lees ook:
Recordaantal partijen laat programma niet doorrekenen: 'Een gemis'

Verder schrijft de partij in het verkiezingsprogramma dat de tandarts in het basispakket moet en de btw op boodschappen naar nul procent, en dat gevangenen moeten worden onderworpen aan een streng regime met uniforms en verplicht 40 uur per week arbeid. En het leveren van F-16's aan Oekraïne is volgens de PVV een slecht idee, omdat de Nederlandse krijgsmacht 'niet eens meer in staat is om het eigen grondgebied te verdedigen'. 

Weinig anders dan vorige keren

"Het partijprogramma van de PVV is weinig anders dan bij de vorige verkiezingen", zegt politiek commentator Frits Wester. "Maar op belangrijke punten lijkt het hier en daar wel wat kleine openingen te bieden. Daarmee wil de PVV voorkomen dat ze bij een kabinetsformatie bij voorhand wordt uitgesloten. In die zin lijkt er meer compromisbereidheid dan de vorige keer."

Volgens Wester sorteert de partij daarmee voor op eventuele regeringsdeelname. "Zeker nu de nieuwe VVD-leider Dilan Yeşilgöz de partij niet op voorhand heeft uitgesloten."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.