Ga naar de inhoud
Ouwehand op één

Kandidatenlijst PvdD op de schop, Van Esch weg en Van Raan op onverkiesbare plek

Esther Ouwehand stond de pers kort te woord nadat het partijbestuur bekendmaakte op te stappen. Beeld © ANP

De Partij voor de Dieren heeft haar ontwerpkandidatenlijst bekendgemaakt. De lijst wordt na alle onrust binnen de partij toch aangevoerd door Esther Ouwehand. Collega-Kamerlid Eva van Esch keert niet terug naar de Tweede Kamer.

Kamerlid Lammert van Raan keert waarschijnlijk ook niet terug: hij staat als twintigste op de lijst en is daarmee vrijwel onverkiesbaar.

De afgelopen week verkeerde de partij in diepe crisis nadat partijleider Esther Ouwehand door het partijbestuur als lijsttrekker was verwijderd. Er zouden niet nader genoemde meldingen van integriteitsschendingen zijn gedaan.

Bestuur
Lees ook:
Bestuur Partij voor de Dieren stapt op, Ouwehand toch lijsttrekker

Na protesten van leden en bestuurders in het land trad het partijbestuur af en werd Ouwehand opnieuw voorgedragen als lijsttrekker.

'Niet juiste persoon'

Het geruzie van de afgelopen dagen is de directe aanleiding geweest voor Eva van Esch om niet terug te keren naar de Tweede Kamer. Dat heeft ze in een verklaring op X, voorheen Twitter medegedeeld.

Hoewel Van Esch achter Ouwehand staat, is ze naar eigen zeggen door alle onrust tot de conclusie gekomen dat ze 'niet de juiste persoon' is om door te gaan. "Ik gun de fractie en onze idealen frisse nieuwe strijdkrachten."

Van Raan wilde nog niet reageren op zijn lage plaats op de conceptkandidatenlijst. Hij stelt geruchten te hebben gehoord die suggereren dat er een nieuwe lijst zal worden gepresenteerd door het interim-bestuur en wil die nieuwe lijst eerst afwachten. De definitieve kandidatenlijst wordt over twee weken op het partijcongres gepresenteerd.

Leonie Vestering, die eerder deze week opstapte als Kamerlid, zegt op X, voorheen Twitter dat het vertrokken partijbestuur haar op plek twee had willen zetten, maar dat zij die 'prachtige en eervolle plek' niet heeft geaccepteerd. Vestering wil 'met deze conceptlijst en samenstelling' niet meedoen aan de verkiezingen.

Eerste vijf

Na Ouwehand volgt Christine Teunissen op de lijst. Zij verving Ouwehand eerder als fractievoorzitter en was het eerste en enige Kamerlid dat zich openlijk uitsprak voor Ouwehand in de ruzie met het bestuur.

Op de derde plaatst staat Frank Wassenberg, vierde is Eva Akerboom. Op de vijfde plaatst staat nieuwkomer Ines Kostić, de huidige fractievoorzitter van de partij in de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Esther
Lees ook:
Esther Ouwehand over partijconflict: 'Het zal heel schadelijk zijn'

De partij heeft zes zetels in de Tweede Kamer en stond in de peilingen eerder op een winst van drie zetels. Ouwehand gaf gisteren voor de camera van RTL Nieuws haar eerste reactie op haar eerste plek op de lijst:

Opgeluchte Esther Ouwehand: 'Het heeft me wel geraakt'

00:56
Het PvdD-partijbestuur heeft bekendgemaakt op te stappen en Esther Ouwehand wordt toch de kandidaat-lijsttrekker.