Ga naar de inhoud
'Uitsluitend vanwege de ophef'

Bestuur Partij voor de Dieren stapt op, Ouwehand toch lijsttrekker

Beeld © ANP

Esther Ouwehand wordt alsnog voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Dat meldt het partijbestuur. Datzelfde bestuur stapt morgen op. Dat staat in een persbericht van de partij. Er was een stevige ruzie ontstaan tussen Ouwehand en het partijbestuur, toen zij zaterdag bekendmaakten haar niet voor te dragen als lijsttrekker.

Reden daarvoor waren meldingen die bij het bestuur waren binnengekomen over mogelijke integriteitsschendingen door Ouwehand.

Ouwehand schreef zelf in een verklaring dat ze tot afgelopen week nog nooit een melding van een integriteitsschending had binnengekregen. Wel had ze een brief aan het bestuur geschreven waarin ze 'forse' kritiek zegt te uiten over het uitblijven van professionalisering en democratisering van de partij.

Ongeschikt

Het bestuur schrijft vandaag in een brief aan de leden dat ze Ouwehand nog steeds ongeschikt vinden als lijsttrekker, maar dat ze haar alleen weer als lijsttrekker voordragen vanwege de ophef.

"Ons bericht van 9 september heeft tot stevige commotie geleid binnen de partij. Uitsluitend vanwege die ophef heeft het partijbestuur vanochtend besloten om Esther weer tot de kandidaatstellingsprocedure toe te laten en haar alsnog voor te dragen als kandidaat-lijsttrekker."

Woede

Na de bekendmaking zaterdag dat Ouwehand niet als lijsttrekker werd voorgedragen, ontstak er grote woede binnen de partij over hoe er met haar werd omgegaan. De campagneleider van de partij, Daan de Neef, stapte op vanwege de gebeurtenissen. "Ik kan niet werken voor een bestuur dat Esther zo behandelt", schreef hij in een verklaring.

Ook zo'n 200 lokale politici van de Partij voor de Dieren (PvdD) schaarden zich achter Ouwehand en riepen het partijbestuur om op te stappen vanwege de clash met partijleider Esther Ouwehand. "Wij hebben vertrouwen in Esther Ouwehand als lijsttrekker en partijleider", stond in de brief.

De briefondertekenaars herkennen het beeld dat Ouwehand van de partij schetst. "Velen van ons herkennen haar kritiek." Een groot aantal van hen heeft voor de zomer over dezelfde punten een brandbrief naar het bestuur gestuurd, schrijven zij.

Ouwehand
Lees ook:
Ouwehand geen lijsttrekker Partij voor de Dieren om mogelijke integriteitsschendingen

Partij geschaad

Een interne oplossing is volgens hen onmogelijk gemaakt door het partijbestuur, 'toen het ervoor koos om in verkiezingstijd media te betrekken bij nog niet onderzochte signalen over integriteitsschendingen'.

Hiermee heeft het bestuur de partij geschaad in verkiezingstijd, vinden de ondertekenaars. Zij hebben dan ook geen vertrouwen meer in het partijbestuur en riepen de bestuurders op af te treden voor het congres van 24 september. Dat is nu gebeurd.

Gisteren trad plotseling Kamerlid Leonie Vestering terug vanwege de ruzie binnen de partij. Bekijk hier dat moment:

Tijdens debat in Kamer zegt PvdD-Kamerlid Vestering dat ze stopt

00:52