Ga naar de inhoud
Verkiezingen

CU-Kamerleden Drost en Van der Graaf moeten vrezen voor zetel

Mirjam Bikker (midden) voert de lijst van de ChristenUnie aan. Stieneke van der Graaf (links) moet vrezen voor haar zetel. Beeld © ANP

De Tweede Kamerleden Nico Drost en Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie moeten vrezen dat ze hun zetel kwijtraken. Op de concept-kandidatenlijst voor de verkiezingen van 22 november staan ze op de 6e en 9e plek. De ChristenUnie heeft nu vijf zetels en staat in de peilingen op verlies.

De lijst wordt aangevoerd door Mirjam Bikker, de huidige fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Het bestuur van de partij heeft haar voorgedragen als lijsttrekker. Op de tweede en derde plek staan de zittende Kamerleden Pieter Grinwis en Don Ceder. Zij maken gezien de peilingen een goede kans om opnieuw te worden gekozen. 

De hoogste nieuwkomer is Alwin te Rietstap, wethouder in de gemeente Hardenberg, op plek 4. Nieuw is ook Joëlle Gooijer-Medema op plek 5. Zij is nu wethouder in de gemeente Delft. 

Lijstduwers

Van kabinetsleden van de ChristenUnie staat alleen demissionair landbouwminister Piet Adema op de kandidatenlijst. Hij staat op plek 45 en fungeert als lijstduwer. Andere bekende lijstduwers zijn voorganger Henk Stoorvogel op plek 48, RTL-weerman Reinier van den Berg op plek 49 en historica Beatrice de Graaf op plek 50.

De lijst is nog niet definitief. Op 30 september houdt de ChristenUnie het verkiezingscongres en mogen de leden oordelen.

Verschillen

Lijsttrekker Mirjam Bikker is enthousiast. ''Vandaag presenteert de ChristenUnie een lijst met ijzersterke kandidaten, die een groot hart voor de samenleving hebben en dat ook op veel plaatsen laten zien. Een lijst ook met mensen die weten van de verschillen in Nederland. Van de vraagstukken aan de keukentafel op de boerderij in Overijssel, tot de keukentafel in de flat in de Bijlmer. " 

Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove ziet in de lijst een goede afspiegeling van christelijk Nederland. Zij is blij met de mix van ervaren Kamerleden en nieuwe, sterke volksvertegenwoordigers uit regio en stad. 

Mirjam
Lees ook:
Mirjam Bikker lijsttrekker ChristenUnie: 'Nooit samenwerken met PVV en FvD'