Ga naar de inhoud
'Meerdere' meldingen

Ouwehand geen lijsttrekker Partij voor de Dieren om mogelijke integriteitsschendingen

Esther Ouwehand zit sinds 2006 in de Tweede Kamer. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het bestuur van de Partij voor de Dieren heeft besloten Esther Ouwehand niet meer voor te dragen als lijsttrekker. Er zijn volgens partijvoorzitter Ruud van der Velden 'meerdere' meldingen van mogelijke integriteitsschendingen binnengekomen. Dat bevestigt hij aan RTL Nieuws.

Wat de integriteitsschendingen precies inhouden, is niet duidelijk. Daarover wil de partijvoorzitter geen mededelingen doen. Volgens Van der Velden gaat het om 'vrij duidelijke informatie' die in strijd zou zijn met de gedragscode van de partij.

Onderzoek

De partij laat extern onderzoek doen naar de meldingen. Van der Velden erkent dat het besluit om Ouwehand niet voor te dragen grote gevolgen kan hebben in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

In juli werd nog aangekondigd dat Ouwehand zou worden voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. Ouwehand heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Kamerleden en medewerkers van de partij werden overvallen door de mededeling van het partijbestuur. De fractievoorzitter in de gemeenteraad in Groningen vindt het besluit onbegrijpelijk: 

De jongerenorganisatie van de partij, PINK!, reageert geschrokken. "We herkennen ons niet in de beschuldiging die naar buiten wordt gebracht. Dit gaat ten koste van onze partijleider en partij. Wij staan voor 100% achter Esther en willen dat het bestuur zo snel mogelijk opstapt."

Nieuwe kandidaat

Volgende week selecteert de kandidatencommissie een nieuwe kandidaat-lijsttrekker. "Het partijbestuur betreurt het dat het deze beslissing heeft moeten nemen", staat in een persverklaring van het bestuur.

De Partij voor de Dieren zit met zes zetels in de Tweede Kamer, maar staat al langer in de peilingen op winst.

Sinds 2006

De 47-jarige Esther Ouwehand zit sinds 2006 in de Tweede Kamer. Na het vertrek van Marianne Thieme werd Ouwehand in 2019 fractievoorzitter en bij de verkiezingen in 2021 ook lijsttrekker. Vorig jaar was Ouwehand een periode afwezig, omdat ze overspannen was. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update