Ga naar de inhoud
Meer begrotingsnieuws

Kabinet zet streep door bezuiniging op jongeren met handicap

Jonggehandicapte loopt stage in belevenisboerderij. Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet draait een bezuiniging op jonggehandicapten terug. Dat blijkt uit Prinsjesdagsstukken die in handen zijn van onze politieke redactie. De belastingkorting die wajongers krijgen zou worden gehalveerd. Maar daar gaat nu een streep doorheen.

Wie een Wajong-uitkering ontvangt, heeft recht op de jonggehandicaptenkorting. Dat is een bedrag dat je minder aan belasting betaalt. Dit jaar is de hoogte van deze korting 820 euro.

'Blij als bezuiniging niet doorgaat'

Voor de zomer diende BBB al een motie in om deze bezuiniging terug te draaien. Bij de begrotingsonderhandelingen heeft de inmiddels demissionaire ministersploeg nu geld gevonden om de maatregel terug te draaien. Volgend jaar kost dat 54 miljoen euro.

Met
Lees ook:
Met deze maatregelen wil het kabinet de armoede bestrijden

'Woestmakend' vond de FNV deze bezuiniging. De vakbond voerde er daarom eerder al actie tegen en reageert dat de maatregel nu van tafel is. "Bezuinigen op inkomens van mensen die toch al weinig hebben is schandalig", zegt een woordvoerder. "Wij zijn dus heel erg blij als deze bezuiniging niet doorgaat."

Kindgebonden budget omhoog

Het schrappen van deze maatregel is een van de weinige besluiten die het demissionaire kabinet nog neemt. De begroting op Prinsjesdag is grotendeels beleidsarm. Eerder lekte al uit dat de demissionaire ministersploeg wel twee miljard euro heeft uitgetrokken voor onder andere hogere huurtoeslag en kindgebonden budget. Dat moet voorkomen dat de armoede toeneemt.

'Minder
Lees ook:
'Minder banen voor mensen met beperking dan overheid beweert'

Bekend was al dat het kindgebonden budget voor het eerste kind met 750 euro per jaar wordt verhoogd. Voor het tweede kind is een verhoging voorzien van 883 euro, en de bedragen voor kinderen van 12 tot 15 jaar en die van 16-en 17-jarigen gaan met 400 euro omhoog.

Geld voor de eilanden

Ook voor het Caribisch deel van Nederland trekt het kabinet de portemonnee. De eilanden krijgen er vanaf 2024 30 miljoen euro per jaar bij. Dat moet helpen om de armoede in dit deel van het koninkrijk te bestrijden.

Afgelopen dinsdag moest demissionair premier Rutte in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over het lekken van begrotingsplannen van het kabinet die eigenlijk tot Prinsjesdag geheim moesten blijven. Rutte zei daar - ook traditiegetrouw - dat hij het vervelend vindt maar dat hij er weinig tegen kan doen.