Ga naar de inhoud
Honderdduizenden kinderen

Ook volgend jaar gratis schoolmaaltijden, kabinet trekt 166 miljoen uit

Kinderen tijdens de lunch. Beeld © ANP

Ook voor volgend jaar trekt het kabinet geld uit om gratis schoolmaaltijden mogelijk te maken voor leerlingen. Het gaat om een bedrag van 166 miljoen euro. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van het RTL Nieuws.

Sinds maart van dit jaar kunnen scholen aanspraak maken op geld voor maaltijden. Hiermee kunnen kinderen op school een gratis ontbijt of lunch krijgen. 

Volgens de laatste cijfers hebben ruim 1300 scholen zich hiervoor aangemeld. Dat komt neer op ongeveer 1 op de 6 scholen in Nederland.

Ook volgend jaar

Het kabinet had 100 miljoen beschikbaar gesteld voor dit jaar. Maar dat wordt nu verlengd, blijkt uit de begroting voor volgend jaar die openbaar wordt gemaakt op Prinsjesdag. Daarin staat dat het gaat om een bedrag van 166 miljoen euro voor 2024, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. 

Ruim
Lees ook:
Ruim 1300 scholen melden zich voor gratis schoolmaaltijden

Boodschappenkaart

Scholen kunnen er voor kiezen om gezamenlijk in de klas te ontbijten of om gezinnen boodschappenkaarten te verstrekken waarmee een gezin zelf in de supermarkt ontbijt kan kopen. Aanmelding loopt altijd via de school. Zij kunnen zelf bepalen welke kinderen hiervoor in aanmerking komen. 

Het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis verdelen het geld onder de scholen en helpen ze waar nodig. Zij inventariseren ook bij welk scholen kinderen met een lege maag en zonder ontbijt in de klas komen. Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds is dus heel blij de gratis maaltijden volgend jaar ook mogelijk zijn. "Het loopt super. Scholen merken het meteen aan de kinderen als ze goed eten. Dat geeft de leraren ook weer extra adem." 

Motie 

De maaltijden werden in het leven geroepen na een motie van VOLT en D66 die een ruime Kamermeerderheid kreeg. In de Tweede Kamer bestaat een brede zorg over armoede onder kinderen. Bestaanszekerheid lijkt een van de belangrijkste thema's te worden in de verkiezingen voor de Tweede Kamer.  

"Goed dit! Leren op een lege maag, dat staat gelijke kansen in de weg. En toch gaan in Nederland iedere dag nog kinderen met een lege broodtrommel naar school", zegt D66-leider Jan Paternotte. 

"Mooi dat het kabinet ons voorstel voortzet", zegt VOLT-leider Laurens Dassen. "Gratis schoolmaaltijden helpen kinderen met een betere gezondheid, leerprestaties en sociale cohesie. Nu is het tijd om dit permanent en voor àlle kinderen beschikbaar te maken. We roepen alle partijen op zich hierbij aan te sluiten."

Bekijk ook: gezonde lunch niet voor alle kinderen vanzelfsprekend

02:21