Ga naar de inhoud
Radicale koers

Volt kiest radicale koers: geen privéjets en sluiten van vervuilende fabrieken

Volt-leider Laurens Dassen. Beeld © ANP

Om Europa in 2040 klimaatneutraal te krijgen zullen 'excessen' zoals privéjets verboden moeten worden. Het klimaatbeleid, het sociaal-economisch systeem en de democratie moeten ingrijpend veranderen. Dat alles moet gebeuren onder een Europese paraplu, staat in het verkiezingsprogramma van Volt.

"Het is tijd voor grote systeemveranderingen die de crises oplossen en een radicaal positief toekomstbeeld schetsen waarvan mensen zeggen: 'ik kan niet wachten tot het 2050 is'", zegt partijleider Laurens Dassen.

Vervuilende fabrieken gaan dicht tot ze duurzaam zijn, stelt de partij. Verder wordt het verboden om ongebruikte goederen te vernietigen. En er moet een einde komen aan fossiele brandstoffen, zegt de partij.

Stemrecht

De bijstand en het sociaal minimum moeten omhoog. Voor de bestaanszekerheid wil Volt verder een basisinkomen zodat onder meer toeslagen kunnen verdwijnen. Ook moet er een nationaal schuldenpardon komen voor 'mensen die leven in armoede én mensen met problematische schulden'. Hoeveel dat kost, moet de partij nog precies uitrekenen. 

Ook moet de stem van jongeren beter worden gehoord; zij moeten op hun 16de stemrecht krijgen.

VVD
Lees ook:
VVD zet in verkiezingsprogramma zoals verwacht stevig in op thema immigratie

Europees leger

Dit moet allemaal gebeuren in een federaal en democratisch Europa met een eigen leger. Een sterk Europa is volgens Dassen 'de enige manier om onze veiligheid, bestaanszekerheid en groene toekomst te bereiken'.

Volt zit sinds 2021 in de Tweede Kamer. De partij haalde bij de verkiezingen in dat jaar drie zetels. Zoals veel jonge partijen verliep het allemaal niet zonder interne problemen. Vorig jaar scheidde Nilüfer Gündoğan zich af van de fractie. Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer haalde Volt dit jaar twee zetels binnen.

CDA:
Lees ook:
CDA: een 'hasjheffing', meer kinderbijslag en geen ruimte voor wolf
Bron: RTL Nieuws
Meer over