Ga naar de inhoud
37 procent heeft vertrouwen

Premierskandidaat Mona Keijzer trekt kiezers naar BBB, panelleden enthousiast

Mona Keijzer Beeld © ANP

Mona Keijzer heeft aangekondigd zich namens BoerBurgerBeweging verkiesbaar te stellen. Als tweede op de lijst van de partij is zij namens BBB eventueel kandidaat voor het premierschap. Caroline van der Plas heeft aangegeven geen premier te willen worden. Wij vroegen het RTL Nieuwspanel wat ze van Keijzer vinden.

De oud-CDA'er wordt door panelleden als een deskundige, eerlijke, betrouwbare en sterke vrouw gezien. Daarnaast komt naar voren dat mensen vinden dat ze een sterke en eigen mening heeft, waardoor mensen zich afvragen of ze wel een teamspeler is.

37 procent van de Nederlandse kiezers geeft aan vertrouwen te hebben in Keijzer als politicus. Dat is minder dan het vertrouwen in Van der Plas (55 procent), Yeşilgöz (49 procent) en Omtzigt (69 procent). Keijzer scoort wel hoger dan Timmermans (24 procent) en Wilders (29 procent).

BBB-kandidaat
Lees ook:
BBB-kandidaat Mona Keijzer: 'Wereld over gevlogen op allemaal missies'

Als het gaat om kiezers die een voorkeur hebben voor BBB, ligt het vertrouwen aanzienlijk hoger. 71 procent van de mensen die de afgelopen maanden overwogen op BBB te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen, zegt te vertrouwen in Mona Keijzer.

Nieuwe premier?

Met de kandidaatstelling van Keijzer bestaat ook de kans dat ze de nieuwe premier van Nederland wordt. 25 procent van de Nederlandse kiezers denkt dat Keijzer een goede premier zou zijn voor Nederland. Dat is bijna net zo veel als Timmermans en twee keer zo veel als Caroline van der Plas zelf. Alleen Yeşilgöz steekt er ruim bovenuit: 42 procent van de deelnemers denkt dat zij een goede premier zou zijn.

Keijzer scoort ruim twee keer zo goed als partijgenoot Caroline van der Plas, die zichzelf niet geschikt acht als premier. "Het lijkt dus geen slechte move voor BBB", zegt opiniepeiler Gijs Rademaker van RTL Nieuws.

BBB trekt kiezers

De terugkeer van Keijzer gaat BBB mogelijk ook extra kiezers opleveren. Bij de vraag 'Zorgt Mona Keijzer ervoor dat je meer of minder geneigd bent BBB te stemmen?', komt duidelijk naar voren dat vooral kiezers van de 'verdere rechterzijde' enthousiast zijn over Keijzer.

Een achtste van de kiezers die in de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 hun stem uitbrachten op PVV is door de komst van Keijzer méér geneigd om BBB te stemmen bij de komende verkiezingen. Bij JA21-kiezers gaat het om een kwart van de kiezers en bij Forum voor Democratiestemmers lijkt het zelfs om een derde te gaan. Bij andere partijen is dat effect minder zichtbaar.

Verantwoording

Het onderzoek is gehouden op 1 september 2023, onder ruim 14.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 35.000 leden.

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!