Ga naar de inhoud
Begroting 2024

Met deze maatregelen wil het kabinet de armoede bestrijden

Het koffertje met de Rijsksbegroting en de Miljoenennota. Beeld © ANP

Het kabinet wil in de begroting voor volgend jaar de armoede bestrijden. Gisteren lekte via RTL Nieuws al uit dat het kabinet daar 2 miljard voor uittrekt, geld dat onder meer wordt gebruikt voor een verhoging van de huurtoeslag en het kindgebonden budget. Intussen komen ook de details naar buiten.

Het kabinet gaat de huurtoeslag met 416 euro per jaar verhogen en het kindgebonden budget voor het eerste kind met 750 euro. Een belastingkorting voor werkenden, de zogeheten arbeidskorting, gaat met 115 euro omhoog voor inkomens tot 37.000 euro per jaar, bevestigen bronnen na berichtgeving van De Telegraaf.

Begroting
Lees ook:
Begroting 2024 bijna rond: kabinet trekt 2 miljard uit voor bestrijding armoede

Meer belasting

Door de maatregelen blijft die totale armoede in Nederland gelijk op 825.000. Zonder beleid zou het zijn gestegen tot bijna een miljoen mensen. Zonder extra maatregelen van het kabinet was het aantal kinderen in armoede gestegen van 200.000 naar 230.000. Dat daalt nu naar zo’n 165.000.

De maatregelen worden betaald door de hogere inkomens iets meer belasting te laten betalen. Dat gebeurt door belastingbetalers sneller in het hoogste belastingtarief te laten terechtkomen. Dat levert het kabinet 1,6 miljard euro op.

Het kabinet haalt ook nog 100 miljoen euro op met het verhogen van de accijnzen op tabak (46 miljoen euro) en alcohol (54 miljoen).

Benzineaccijns

Het kabinet keek ook nog naar het verlagen van de benzineaccijns, die begin volgend jaar met ruim 20 cent per liter omhoog gaan. Die verlaging was een wens van de VVD, maar ChristenUnie en D66 zijn daarvoor gaan liggen.

Mogelijk besluit de Tweede Kamer bij de begrotingsbehandeling na Prinsjesdag daar extra geld voor vrij te maken.

Dit zeiden de betrokken bewindslieden vandaag over het succesvol afronden van de onderhandelingen over de begroting:

Ministers over begroting: 'We willen veel, maar dit was het meest haalbare'

01:24
Akkoord
Lees ook:
Akkoord over begroting: 'Evenwichtig, met oog voor hen die het moeilijk hebben'