Ga naar de inhoud
Prinsjesdag

Begroting 2024 bijna rond: kabinet trekt 2 miljard uit voor bestrijding armoede

Demissionair minister Kaag van Financiën. Beeld © ANP

De begroting voor 2024 is bijna klaar. Het kabinet trekt 2 miljard euro uit voor armoedebestrijding. Dit geld gaat onder andere naar hogere zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget voor de laagste en de middeninkomens. Dat bevestigen Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. In de plannen die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag wil presenteren gaat zo'n beetje iedereen erop vooruit.

Vooral de laagste inkomens profiteren sterk van de plannen van het kabinet. Uit cijfers van het Centraal Planbureau bleek eerder deze maand nog dat deze groep er in 2024 in koopkracht op achteruit gaat als het kabinet niks doet. In de plannen van het demissionaire kabinet gaan ze er juist ruim twee procent op vooruit.

Er zit nog wel een gat van zo'n 300 miljoen euro in de begroting waarvoor nog dekking moet worden gevonden. Daarover wordt vanavond een knoop doorgehakt. Opties zijn om de winstbelasting te verhogen, de belastingschijven voor de inkomstenbelasting aan te passen, alle ministeries een bezuiniging op te leggen of voor iedereen de belasting een beetje te verhogen.

Benzineaccijns

Verder bevat de begroting omdat het kabinet is gevallen weinig nieuw beleid. Afgelopen week gingen er stemmen op om de voorgenomen accijnsverhoging op benzine en diesel van januari volgend jaar terug te draaien. Daar hangt echter een prijskaartje aan van honderden miljoenen euro's en dat geld is er niet.

Het kan zijn dat de Tweede Kamer bij de Algemene Beschouwingen alsnog besluit om iets te doen aan deze accijnsverhoging, waardoor benzine 21 cent duurder wordt. Partijen die dat willen moeten dan wel aangeven hoe dat moet worden betaald. Er zijn twee smaken: bezuinigen of de belasting verhogen.

Financiële ruimte

Omdat de verkiezingen pas in november zijn, moest het kabinet - ook al is het gevallen - nog een begroting voor volgend jaar opstellen. Veel financiële ruimte is er niet. Door de stijgende rente verslechteren de overheidsfinanciën in rap tempo. Dit voorjaar moest het kabinet daarom voor het eerst in jaren al bezuinigen. Minister Kaag van Financiën waarschuwde toen al dat de tijd van ongelimiteerd geld uitgeven voorbij is, en dat ze op Prinsjesdag een begroting wilde presenteren die aan de spelregels voldoet.

"Dat het kabinet nu demissionair is en er verkiezingen aan komen maakte het er niet gemakkelijker op", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "De VVD trok nog voor de gesprekken begonnen een streep in het zand door te zeggen dat belastingverhogingen voor burgers of bedrijven wat de liberalen betreft uit den boze zijn."

"Dat zette meteen de toon", vervolgt Schreinemachers. "En het maakte duidelijk dat de regeringspartijen toch ook al met een schuin oog naar de verkiezingen kijken. Voor de camera’s sprak iedereen mooie woorden over armoedebestrijding, achter de schermen werd flink geknokt over hoe dat moet worden betaald."

Gevallen
Lees ook:
Gevallen kabinet heeft nog pittige begrotingsklus te klaren