Ga naar de inhoud
Na 25 jaar

Kees van der Staaij, SGP-leider én langstzittende Kamerlid, stopt ermee

Kees van der Staaij. Beeld © ANP

SGP-leider Kees van der Staaij stopt na de verkiezingen als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt. Van der Staaij zat namens de SGP maar liefst 25 jaar in de Tweede Kamer. SGP-Kamerlid Chris Stoffer volgt hem na het zomerreces op als fractievoorzitter.

"Het waren tropenjaren", zegt Van der Staaij in toelichting op zijn besluit. "Al met al ben ik sterker gaan verlangen naar iets meer luwte, iets meer focus, iets meer leven buiten de opslokkende wereld van de politiek." Het Kamerlidmaatschap vroeg veel van hem en zijn gezin, laat hij weten.

Hij wil niet nog langer blijven, ondanks het vertrek van veel Kamerleden. "Ik heb het ambt van volksvertegenwoordiger steeds als een roeping ervaren, maar niet als een roeping voor het leven."

De jurist Van der Staaij werd in 1998 op 29-jarige leeftijd lid van de Tweede Kamer. Daarvoor werkte hij enkele jaren bij de Raad van State.

In 2010 werd hij leider van de SGP toen hij Bas van der Vlies opvolgde. Onder zijn leiding groeide de partij van twee naar drie zetels. De standpunten van de partij bleven ook onder Van der Staaij hetzelfde, zo verzet de partij zich tegen abortus en euthanasie, moeten trouwambtenaren kunnen weigeren mensen te trouwen van hetzelfde geslacht en verzet de partij zich tegen het homohuwelijk, ook is de partij voor de invoering van de doodstraf.

Vrouwenstandpunt

Wel werd de in de tijd dat Van der Staaij de leiding had, de partij gedwongen om vrouwen op de kieslijst toe te staan. Dat gebeurde door uitspraken van het Europees Hof van de Rechten voor de mens en de Hoge Raad.

SGP'er
Lees ook:
SGP'er Kees van der Staaij aan Claudia de Breij: 'Je column raakt mij'

Daar voelde de streng gereformeerde partij niets voor. In het Program van Beginselen van de partij stond, en staat tot de dag van vandaag: "Gods Woord leert dat man en vrouw krachtens de scheppingsorde een eigen specifieke, van elkaar onderscheiden roeping en plaats hebben ontvangen. In deze orde is de man het hoofd van de vrouw."

Schikken

Desondanks schikte de SGP zich in 2013 naar de juridische uitspraken. Sindsdien zat er in Vlissingen een vrouw in de gemeenteraad voor de SGP en werd in Amsterdam een vrouw lijsttrekker voor de partij. Toch heeft in de Tweede Kamer nog nooit een vrouw 'de mannenbroeders' vertegenwoordigd.

Van der Staaij was sinds maart 2017 het langstzittende Kamerlid. Hij werd in die rol door sommigen ook wel het staatsrechtelijk geweten van de Tweede Kamer genoemd. Door het vertrek van Van der Staaij is PVV-leider Geert Wilders nu het langstzittende Tweede Kamerlid.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer eist erkennen homohuwelijk op Curaçao, Aruba en Sint Maarten

Vertrek zoveelste politieke leider

Met het vertrek van Van der Staaij vertrekt er na de verkiezingen van 22 november wéér een politiek leider uit de Tweede Kamer. Eerder maakten Wopke Hoekstra, Mark Rutte, Sigrid Kaag en Attje Kuiken hun vertrek bekend. Ook tientallen Tweede Kamerleden hebben - vrijwillig of met lichte dwang - inmiddels al hun vertrek aangekondigd.

D66-leider
Lees ook:
D66-leider Kaag verlaat politiek na verkiezingen: 'Werk trekt zware wissel op gezin'