Ga naar de inhoud
Rust terugbrengen

Henri Bontenbal voorgedragen als nieuwe lijsttrekker van het CDA

Henri Bontenbal

Henri Bontenbal wordt voorgedragen als nieuwe lijsttrekker van het CDA voor de komende verkiezingen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Bontenbal gaat Wopke Hoekstra opvolgen. Het CDA hoopt dat hiermee een einde komt aan een periode waarin de partij vooral met zichzelf overhoop lag.

De 40-jarige Bontenbal studeerde natuurkunde in Leiden. Hij is gespecialiseerd in energiebeleid en duurzaamheid. Bontenbal wordt maandag voorgedragen door het bestuur, de verenigingsraad hakt maandag de knoop door.

Volgens een invloedrijke CDA'er is Bontenbal uitermate geschikt voor deze baan. "Intellectueel en politiek slim, buitengewoon vriendelijk. Een echte CDA'er met aandacht voor medecollega’s. Ook als vicefractievoorzitter heeft hij het heel goed gedaan."

Vaste vervanger

Bontenbal was eerder de vaste vervanger van zieke CDA-Kamerleden, maar kwam begin vorig jaar definitief in de Kamer nadat CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra doorschoof naar het kabinet.

Bontenbal is een warm pleitbezorger van kernenergie. Hij deed verschillende voorstellen daarvoor in de Kamer, zoals de bouw van kleine modulaire reactors. Ook maakte hij zich hard voor een verbod op zogeheten loot boxes, de aankopen van spullen in computerspelletjes, vooral gericht op kinderen.

Het CDA moest op zoek naar een nieuwe leider nadat Wopke Hoekstra vorige maand liet weten zich niet beschikbaar te stellen als lijsttrekker. Onder zijn leiding wist de partij geen succes te boeken. De partij liet weten een lijsttrekker te zoeken die onder meer een 'goed geheugen' moet hebben.

De nieuwe lijsttrekker wacht een zware taak. Het CDA zit in zwaar weer.  Het CDA verloor fors bij de laatste verkiezingen in 2021 en kwam toen uit op vijftien zetels. Door het vertrek van Pieter Omtzigt niet lang daarna, bleven er 14 zetels over. Volgens de peilingen staat de partij nog op zo'n zeven zetels. 

Partijvoorzitter opgestapt

CDA-voorzitter Hans Huibers stapte gisteren op nadat er grote kritiek was gekomen op zijn functioneren.

Het 34-jarige Kamerlid Derk Boswijk (34) had ook interesse, maar de partij kiest dus voor de Rotterdamse Bontenbal. Demissionair minister Karien van Gennip werd ook genoemd als kandidaat. Maar zij zou volgens ingewijden niet hebben gesolliciteerd voor het lijsttrekkerschap. 

'Enorme opgave'

Het wordt een enorme opgave voor Bontenbal om het CDA uit het slop te trekken, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "De Provinciale Statenverkiezingen waren al een bloedbad voor de partij, en sindsdien heeft het CDA weinig aan populariteit gewonnen. Bovendien stapelen de problemen zich verder op. De jongste klap was het vertrek van partijcoryfee Mona Keizer anderhalve week geleden vanwege onenigheid met de partijtop, gevolgd door het aftreden van partijvoorzitter Huibers."

"Veel teleurgestelde CDA-stemmers zijn al overgestapt op BBB. En als oud-CDA’er Pieter Omtzigt besluit zich in de strijd te mengen krijgt het gedecimeerde CDA ook stevige concurrentie van die kant. Het zal niet meevallen voor de bij het grote publiek nog onbekende Bontenbal om het tij te doen keren."

Bron: RTL Nieuws