Ga naar de inhoud
Na drie jaar afwezigheid

Henk Krol over terugkeer politiek: 'Mensen zeggen dat ze me nodig hebben'

Henk Krol met hond Rembrandt Beeld © Henk Krol

Hij was het totaal niet van plan en is ook helemaal klaar met de 'Haagse poppenkast', maar toch wil Henk Krol terugkeren in de Tweede Kamer. Krol staat bij de komende verkiezingen nummer 2 op de lijst van BVNL. "De afgelopen tijd kwamen er steeds vaker mensen naar me toe die zeiden dat ze me nodig hebben. Daarom doe ik het."

De reacties vliegen hem om de oren sinds bekend is dat hij wil terugkeren in de Tweede Kamer, vertelt de 73-jarige Henk Krol telefonisch terwijl hij zijn hond Rembrandt uitlaat.

"Alleen al tijdens mijn wandeling met de hond sprak ik drie mensen die blij zijn met mijn stap en me succes wensen. De appjes vliegen me om de oren. Geweldig!"

Door vier partijen benaderd

De voormalige 50Plus-leider verliet drie jaar geleden de politiek na een reeks ruzies. Sindsdien runde hij een bed and breakfast en verhuisde hij van Eindhoven naar Zeewolde. "Ik heb geen minuut stilgezeten. Dat is niets voor mij."

Ook al was hij helemaal klaar met de politiek, een paar weken geleden besloot hij dat hij wilde terugkeren. Tegen heug en meug. "Ik ben door vier partijen benaderd om terug te keren", zegt hij. "Ik vertel niet welke partijen. Dat is niet netjes. Ik heb gekozen voor BVNL omdat ik Hans Smolders (kartrekker van BVNL, red.) goed ken. Uit het verleden, als chauffeur. En met lijsttrekker Wybren van Haga werkte ik destijds in de Kamer al samen als het ging om pensioenen."

Pensioenen. Dat is het thema waar Krol zich voor wil inzetten. Hij wil de ouderen weer een stem geven. Krol richtte onlangs de stichting PensioenVoldoen op, waarmee hij een proces wil starten tegen de Nederlandse Staat over het indexeren van de pensioenen. Naar eigen zeggen hebben een kwart miljoen mensen zich daarbij aangesloten. Dat motiveerde hem om weer terug te keren naar 'die Haagse poppenkast'. 

"Het animo was overweldigend. Toen dacht ik: hier moet ik iets mee. In de politiek zie je veel nieuwkomers en verjonging, maar ook ervaren mensen zijn nodig. Daarom wil ik dit doen. Niet voor mezelf, voor het goede doel. Dat is hard nodig, helemaal met het nieuwe pensioenstelsel dat gaat komen, wat overigens stom, stom, stom is. Ouderen, maar ook jongeren, hebben een stem nodig als het gaat om hun pensioen."

Henk
Lees ook:
Henk Krol gaat het wéér proberen, op lijst voor komende verkiezingen

Of het niet opportunistisch is dat hij 'running mate' gaat worden? "Misschien vinden sommige mensen dat. Dat moeten ze dan lekker vinden. Dat interesseert me geen moer. Ik zie dat de stem van vooral ouderen verloren gaat en ik wil niet aan de zijkant staan."

Bed and breakfast

Zijn plannen met zijn bed and breakfast wil hij door laten gaan, ook als hij in de Kamer komt. "De B&B in Eindhoven is gestopt. We zijn bezig met een enorm complex in Spanje. Gelukkig besteden we het bijna helemaal uit. Ik heb daar mijn mensen voor. Het wordt geweldig."

Kans op ruzie?

Krol zal ook campagne gaan voeren in aanloop naar de verkiezingen. "Maar ik ga niet meer op maandagochtend in winkelcentra staan of als een sinterklaas zwaaien op een boot. Ik ga liever naar drukke plekken waar ik veel mensen ontmoet."

Of hij niet weer bang is voor ruzie? "Ik denk dat Wybren en ik dat niet krijgen. Hij is heel moeilijk om ruzie mee te krijgen. We kunnen goed met elkaar en hebben in het verleden al goed samengewerkt. Maar garanties geven, dat kun je nooit."