Ga naar de inhoud
94 procent van de stemmen

Lilian Marijnissen gaat als lijsttrekker SP de Tweede Kamerverkiezingen in

Beeld © Marieke van de Zilver / RTL Nieuws

Lilian Marijnissen is met 94 procent van de stemmen gekozen tot lijsttrekker van de SP. De afgelopen verkiezingen werden door de partij verloren, dus Marijnissen moet hard aan de bak voor de Tweede Kamerverkiezingen.

"Het is onze tijd, want wij hebben de oplossing", zei Marijnissen tijdens de partijraad. Als standpunten noemde ze onder meer dat de rijkste één procent van de bevolking moet meebetalen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en het stopzetten van arbeidsmigratie, omdat 'ongereguleerde arbeidsmigratie een verdienmodel is voor bedrijven'.

Uitdaging

"Na de verloren verkiezingen wees de SP de afgelopen jaren steeds naar oorzaken buiten de partij, zoals de coronacrisis waardoor ze niet de straat op konden of het wantrouwen in de politiek en Mark Rutte", zegt politiek verslaggever Marieke van der Zilver van RTL Nieuws.

"Dat is nu allemaal weg, dus de SP zal zelf aan de bak moeten om verloren kiezers terug te winnen. Makkelijk wordt dat niet."

Marijnissen is sinds 2017 fractievoorzitter van de SP en sinds 2020 officieel partijleider.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update