Ga naar de inhoud
D66 ontkent

Telefoontje Kaag met Rutte vlak voor debat: mogelijk steun voor motie wantrouwen

archieffoto Beeld © ANP

D66-leider Sigrid Kaag heeft demissionair premier Mark Rutte vlak vóór het debat gebeld om te zeggen dat haar fractie mogelijk een motie van wantrouwen tegen de VVD'er wilde steunen. Daarmee zou een Kamermeerderheid Rutte hebben kunnen wegsturen.

Ingewijden bevestigen berichtgeving van de Telegraaf over dit telefoongesprek.

Kaag wist niet dat Rutte toen al had besloten om zijn vertrek meteen daarna in de Kamer aan te kondigen. Toen hij dat had gedaan, besloot de oppositie de motie van wantrouwen in te trekken. Het was die motie die D66 aan een meerderheid dreigde te helpen.

Keiharde opstelling

Het kabinet viel vrijdagavond over asielafspraken. Ruttes keiharde opstelling tijdens de onderhandelingen over de asielproblematiek vorige week woensdag en de weigering op het laatste moment water bij de wijn te doen, maakte hem niet populairder bij de andere coalitiepartijen. Zeker niet bij D66, zoals nu blijkt.

Tijdens het debat vandaag ging het er fel aan toe tussen D66'er Jan Paternotte en Rutte:

Geïrriteerde Rutte haalt uit naar D66'er Paternotte: 'Spelverruwing'

01:27
Demissionair premier Mark Rutte is in het Kamerdebat over de val van zijn vierde kabinet hard uitgevallen tegen D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

D66 zelf erkent dat er een telefoongesprek is geweest tussen Kaag en Rutte. Een partijwoordvoerder ontkent echter dat sprake was van een hoogoplopend gesprek, met de dreiging van de steun voor een motie. Volgens de partij wilde Kaag hem alleen succes wensen voor het debat. Wel zou Kaag hebben gezegd dat de partij 'open het debat in zou gaan'. Maar verschillende bronnen zeggen dat het wel degelijk zo heeft plaatsgevonden.

Wie
Lees ook:
Wie maakt kans om Rutte op te volgen? Deze namen zingen rond