Ga naar de inhoud
Vogelgriep

Ophokplicht vogels en kippen voor bijna heel Nederland ingetrokken

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Nico Garstman

De ophokplicht voor vogels en kippen vanwege vogelgriep wordt per direct ingetrokken voor bijna heel Nederland. Alleen in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel blijft vanwege de hoge pluimveedichtheid, de ophokplicht nog van kracht. Dat heeft minister van Landbouw Piet Adema bekendgemaakt.

Adema is blij. "Het intrekken van de ophokplicht is goed nieuws voor de vrije-uitloopsector. Er is volgens deskundigen geen groot risico meer op vogelgriep bij de pluimveesector. Eindelijk mogen de kippen weer naar buiten."

Vrije-uitloopei
Lees ook:
Vrije-uitloopei wordt scharrelei door ophokplicht, pluimveesector bezorgd

De ophok- en afschermplicht was sinds 5 oktober vorig jaar van kracht. Niet eerder is het nodig geweest dit zo lang in stand te houden en niet eerder circuleerde het virus zo heftig en uitgebreid in wilde vogelpopulaties.

Het ministerie zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Het wijst er op dat het risico dat vogelgriep van pluimvee overspringt op mensen (zoönose) klein is in Nederland.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update