Ga naar de inhoud
Afspraak uit coalitieakkoord

Van der Wal: nog vóór de zomer verder met stikstofwet met jaartal 2030

Stikstofminister Christianne van der Wal. Beeld © ANP

Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal hoopt het wetsvoorstel om de doelstellingen van het stikstofbeleid naar voren te halen van 2035 naar 2030, nog voor het zomerreces in de ministerraad te behandelen. Coalitiegenoot CDA heeft weliswaar aangegeven het over dat jaartal te willen hebben, maar zolang dat niet is gebeurd, gaat Van der Wal gewoon verder.

Na behandeling in de ministerraad kan het voor advies naar de Raad van State, zegt Van der Wal in de Tweede Kamer.

De versnelling is een afspraak uit het coalitieakkoord, maar is onzeker geworden omdat het CDA heeft aangekondigd er opnieuw over te willen onderhandelen. Zolang de partij dat moment voor zich uit blijft schuiven 'volg ik gewoon het normale proces', zegt Van der Wal. "Ik ga niet versnellen, maar ook niet vertragen."

Kijk hier hoe Van der Wal dat verwoordde vandaag in het debat in de Tweede Kamer:

Van der Wal wil voor zomerreces verder met 2030 in stikstofwet

01:29
CDA
Lees ook:
CDA wil niet meer voor de zomer met coalitie praten over stikstof

Van der Wal zegt dat zij het wetsvoorstel en de uitkomsten van een openbare consultatie erover sinds deze week 'in de tas' heeft zitten. "Ik ga daar dit weekeinde naar kijken." Als de minister er weinig vragen over heeft, kan het nog voor het reces besproken worden in de ministerraad, anders wordt het spoedig na de zomerstop.

Ruimere planning

De aankondiging kan rekenen op instemming van GroenLinks-voorman Jesse Klaver, die eerder in het debat opperde het versnellingsvoorstel zelf maar als initiatiefwet in te dienen, omdat het kabinet op zich liet wachten. Dat de nieuwe deadline nog niet wettelijk is vastgelegd, geeft de provinciebesturen die nu gevormd worden nog de gelegenheid een ruimere planning te hanteren voor hun stikstofplannen.

Gemengde
Lees ook:
Gemengde reacties op stikstofregelingen: 'Maar eerste duidelijkheid is er'

Van der Wal kondigt verder aan dat zij nog deze week de uitkomsten deelt van onderzoek naar onder meer het belasten van uitstoot. Zij ziet dat als alternatief voor het onteigenen van boeren of het intrekken van vergunningen. Dat zijn politiek gevoelige ingrepen waarvan zij steeds gezegd heeft dat zij ze liever vermijdt, maar niet helemaal kan uitsluiten.

Economische prikkel

"Wat ik daarnaast heel mooi vind aan normeren en beprijzen, is dat een duurzame productie daarmee relatief goedkoper wordt", zegt Van der Wal. "Het geeft een economische prikkel om de bedrijfsvoering te verduurzamen." Het kabinet neemt er overigens pas een besluit over als het in september met de volledige landbouwplannen komt.

Dat het uitstellen van de stikstofplannen naar 2035 nog niet zo eenvoudig is, wordt hier uitgelegd:

Stikstofplannen uitstellen naar 2035: makkelijker gezegd dan gedaan

01:08