Ga naar de inhoud
Debat klappen landbouwakkoord

Adema: na mislukt akkoord geen nieuwe onderhandelingen, wel 'overleg'

Minister van Landbouw Piet Adema. Beeld © ANP

Landbouwminister Piet Adema is na het mislukte overleg over een landbouwakkoord niet van plan 'over de hoofden van boeren heen' met plannen te komen. Hij blijft in overleg met de sector en andere betrokken partijen, zegt hij in het debat over de geklapte onderhandelingen.

Het conceptakkoord, waar de grootste boerenorganisatie LTO uiteindelijk de handen van aftrok, bevat volgens Adema waardevolle 'bouwstenen' die het kabinet wil gebruiken in zijn eigen aanpak. Ook de opgebouwde overlegstructuur waarin meerdere partijen volgens hem bezig waren te werken aan herstel van onderling vertrouwen, wil hij niet 'zomaar weggooien'.

Gehele
Lees ook:
Gehele oppositie kritisch over mislukken landbouwakkoord: 'Te vaag'

"Alle alarmbellen gaan bij mij nu af", reageerde GroenLinks-leider Jesse Klaver, die van het kabinet juist snel een 'plan B' verwacht met meer dwingende maatregelen. Hij valt er met name over dat Adema consequent spreekt van 'het akkoord', wanneer hij het heeft over de afgekeurde concepttekst. "Word wakker minister Adema, er ís geen landbouwakkoord!"

Kabinet
Lees ook:
Kabinet trok 13,5 miljard euro uit voor plannen landbouwakkoord

PvdA-leider Attje Kuiken noemt het 'echt té ridicuul' dat Adema nog altijd aan blijft sturen op overleg. "Je zult als kabinet in ieder geval moeten aangeven welke maatregelen je ten minste wil. En dat je dan op details nog door moet discussiëren, dat kan. Maar dit is onzinnig."

Als het kabinet de aanpak weer laat afhangen van afspraken met de sector, 'dan weet ik wel wat er gebeurt, dan gebeurt er niks', aldus Kuiken.

Op slot

De PvdA-leider brengt nog maar eens in herinnering wat er op het spel staat als de stikstofuitstoot niet wordt aangepakt. "Dan is het gevolg dat het land straks op slot staat, er niet meer gebouwd kan worden en de natuur verder achteruit kachelt. Maar ook dat die boeren gewoon in de steek worden gelaten, want hun verdienmodel komt steeds verder onder druk te staan."

Boze boeren riepen gisteravond op sociale media op om CDA-Kamerleden te bestoken. Daarbij werden de telefoonnummers van CDA'ers gedeeld. Ook van CDA-Kamerlid Eline Vedder. Zij legt vanmiddag uit wat dat met haar doet. Kijk het hier:

CDA-Kamerlid massaal lastiggevallen na telefoonnummer online: 'Niet prettig'

01:15
Landbouwakkoord
Lees ook:
Landbouwakkoord mislukt: hoe bijna 14 miljard euro niet genoeg was