Ga naar de inhoud
Na 30 jaar lidmaatschap

EU-parlementariër Sophie in 't Veld stapt van D66 over naar Volt

Sophie in 't Veld. Beeld © ANP

Europarlementariër Sophie in 't Veld stapt van D66 over naar Volt. Ze heeft vanmorgen aan partijvoorzitter Victor Everhardt laten weten dat ze na dertig jaar haar lidmaatschap van D66 opzegt. Reden van de overstap is de houding van D66 ten opzichte van Europa. Daarnaast noemt ze ook de gebrekkige aanpak van grensoverschrijdend gedrag binnen de partij.

Dat schrijft ze in een op Twitter gedeelde brief aan de leden van D66.

In 't Veld noemt de 'sociaal-liberale, progressieve, radicaal pro-Europese visie van Volt' als reden van de overstap. Volgens haar sluit die beter aan bij haar visie, en is het Europagevoel bij D66 de laatste jaren 'blijven steken in abstract idealisme, ietwat sleets en werktuigelijk'.

Europa als wisselgeld

Ze schrijft dat Europa tegenwoordig niet zo belangrijk lijkt te zijn voor D66. "In woord zijn we nog steeds fervent aanhangers van de Europese gedachte, ook in speeches en optredens van onze kopstukken. Maar in de praktijk is de nationale politiek in Den Haag steeds meer het middelpunt geworden van ons denken en handelen. Europese kwesties dienen als wisselgeld in de nationale politiek."

Ze zegt haar lidmaatschap van D66, waar van ze meer dan 30 jaar lid was, op te zeggen 'met een zeer zwaar gemoed, en grote innerlijke verscheurdheid en hartzeer'.

Grensoverschrijdend gedrag

Daarnaast speelt voor haar ook nog een morele kwestie, schrijft ze. Het gaat daarbij om grensoverschrijdend gedrag binnen de partij. "In de afgelopen jaren heb ik moeten waarnemen hoe grensoverschrijdend gedrag in onze partij niet adequaat wordt aangepakt, hoe de slachtoffers in de kou blijven staan, en hoe de nieuw ingerichte structuren om een veilige werkomgeving te garanderen in de praktijk tekort schieten."

Volgens In 't Veld heeft ze tevergeefs geprobeerd dat aan de orde te stellen. Ze spreekt de voorspelling uit dat dat mogelijk ook nog 'in de komende jaren een schaduw leggen over de partij'.

Tot aan de verkiezingen van juni 2024 gaat ze voorlopig verder als onafhankelijk lid in het Europees Parlement.

D66'er
Lees ook:
D66'er In 't Veld: ook andere gevallen van mogelijk wangedrag binnen partij

D66-partijleider Sigrid Kaag memoreert in een reactie dat In 't Veld bijna twintig jaar 'een vaste kracht' was in het Europees Parlement. "Ze zette zich in voor een sterker en veiliger Europa. Als rapporteur van de onderzoekscommissie voerde ze recentelijk nog een succesvolle strijd tegen spionagesoftware. Haar vertrek markeert het einde van een lange periode."