Ga naar de inhoud
'Veel interesse verwacht'

Minister: uitkoopregeling piekbelasters maandag gepresenteerd

Stikstofminister Christianne van der Wal. Beeld © ANP

De uitkoopregeling voor 3000 boeren die veel stikstof uitstoten wordt maandag gepresenteerd. Dat zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Dan gaat ook meteen de algemene stoppersregeling voor 10.000 agrarische bedrijven van start.

"We gaan maandag de regelingen presenteren via een website", zegt Van der Wal vandaag na afloop van de ministerraad. "Ik kan me voorstellen dat dat tot heel veel vragen gaat leiden. Ik heb de afgelopen weken veel geïnvesteerd in die zorgvuldige uitvoering: dat er belteams klaarstaan, als er vragen zijn dat wij die ook kunnen beantwoorden."

Op de website die maandag online gaat, kunnen boeren informatie vinden over beide uitkoopregelingen. Daar worden ze ook geïnformeerd over andere regelingen die later van start gaan, onder meer op het gebied van innovatie, extensiveren en omschakelen.

Hoop op veel aanmeldingen

Van der Wal hoopt op veel aanmeldingen en een forse stikstofreductie. "Ik hoor van de provincies dat er ontzettend veel ondernemers zijn in iedere provincie, die, omdat er bijvoorbeeld geen opvolger is, zich melden, die interesse hebben in een beëindigingsregeling. Maar er zijn natuurlijk meer regelingen. Er komen ook regelingen voor innovatie, of extensiveren, of verplaatsen of het omschakelen naar een ander type bedrijf."

Eerder dit jaar had Van der Wal zich voorgenomen om het stikstofloket in april te openen, maar dat is niet gelukt. Dat komt onder meer omdat ze eerst moest wachten op het oordeel van de Europese Commissie of hier geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun. Dit groene licht kwam pas in mei.

'Deel
Lees ook:
'Deel piekbelasters peinst er niet over zich uit te laten kopen'