Ga naar de inhoud
Verkoopverbod supermarkten

Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

Beeld © ANP

De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg.

Met het verbod loopt Utrecht vooruit op landelijke wet- en regelgeving om de verkoop van sigaretten vanuit supermarkten per 1 juli 2024 te verbieden. De gemeente voorziet dat supermarkten hun winkels gaan verbouwen om zo een nieuwe entree te maken waardoor zij de wet omzeilen en alsnog sigaretten kunnen blijven verkopen.

Daarom gaat Utrecht verder. De gemeente wil helemaal geen nieuwe verkooppunten voor tabak erbij. De gemeenteraad heeft met het plan ingestemd. Het voorbereidingsbesluit, zoals het officieel heet, geldt in elk geval voor het komende jaar.

Roken
Lees ook:
Roken ontmoedigen: donkere sigaretten en geen suiker, smaakje of filter

Rookvrije generatie

Staatssecretaris Van Ooijen is blij met de maatregel. "Ik steun van harte gemeentes zoals de gemeente Utrecht die lokale initiatieven ontplooien om de rookvrije generatie dichterbij te brengen."

De bewindspersoon verzet zich ook tegen supermarkten die sigaretten gaan verkopen vanuit een apart gebouw. "Dat moeten we echt niet willen." Hij heeft de supermarkten een brief geschreven.

Utrechtse
Lees ook:
Utrechtse wijk Oog in Al wil eerste rookvrije wijk worden