Ga naar de inhoud
Ook meer regionale spreiding

Tegen tekorten: kabinet wil tandartsopleiding van 6 naar 5 jaar

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het kabinet wil de tandartsenopleiding inkorten. Nu duurt een opleiding tot tandarts nog zes jaar, maar het kabinet wil dat terugschroeven naar vijf jaar. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Zo moeten er sneller meer tandartsen afstuderen, en dat zou moeten helpen tegen het enorme tekort aan tandartsen.

Meer tandartsen zijn hard nodig. Jaarlijks studeren nu zo'n 220 studenten af aan de opleiding tandheelkunde, terwijl de verwachting is dat 41,5 procent van de ongeveer 10.000 tandartsen die er nu zijn in de aankomende tien jaar stopt.

Om de tekorten het hoofd te bieden, zouden er 375 opleidingsplaatsen moeten zijn, zegt het Capaciteitsorgaan, dat het kabinet adviseert over het aantal plekken dat nodig is voor de verschillende medische opleidingen. Dat zijn er nu 243.

Te duur

Zo veel uitbreiden ziet het kabinet niet zitten, zeggen bronnen. De voornaamste reden: het uitbreiden van het aantal opleidingsplekken is duur, en dat geld is er niet. Het alternatief is daarom het inkorten van de tandartsopleiding, van zes naar vijf jaar. 

Tandartstekort
Lees ook:
Tandartstekort zo groot dat pensioen geen optie meer is: 'Ik zie het overal'

Ook de Tweede Kamer vroeg al eerder om die oplossing. VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil reageert dan ook verheugd. "Als dit klopt, dan ben ik heel blij, want de VVD vraagt hier al heel lang om. Zo krijgen we namelijk sneller meer tandartsen, die we hard nodig hebben."

Minder kostbaar

Door de opleiding in te korten, wordt die per plek minder duur, is het idee. Voor hetzelfde geld kunnen dan dus meer studenten worden opgeleid; naar verwachting elk jaar 50 extra studenten. Zo'n kortere opleiding mag volgens Europese opleidingseisen en bestaat ook al in verschillende landen om ons heen. 

Het kabinet zou ook willen kijken naar een betere regionale spreiding van tandartsen. Vooral in de provincies Flevoland en Zeeland zijn de tekorten groot. Van den Hil hoopt op een extra opleiding in Rotterdam: "Het is bekend dat daar waar mensen opgeleid worden, men ook het langst blijft hangen. Dus als je in de regio van Zuidwest-Nederland opgeleid wordt, daar waar nu zulke grote tekorten zijn, dan blijven daar hopelijk meer tandartsen werken."

Ingangsdatum nog onduidelijk

Wanneer de opleidingsduur daadwerkelijk wordt ingekort, is nog niet bekend. Het kabinet zou eerst in gesprek willen met tandheelkundevereniging KNMT.

Daarnaast wordt gekeken of geld dat vrijkomt door een inperking van het aantal opleidingsplekken bij geneeskunde, deels gebruikt kan worden voor een verdere stijging van het aantal plaatsen bij tandheelkunde.

Bron: RTL Nieuws