Ga naar de inhoud
Bewering onrechtmatig

Tinkebell moet beschuldiging over aanranding ex-PvdA'er rectificeren

Gijs van Dijk. Beeld © ANP

Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding.

In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand. De rechtbank noemt haar beweringen 'onrechtmatig' tegenover Van Dijk.

Van Dijk stapte in februari 2022 op na meldingen van ongewenst gedrag. De PvdA liet onafhankelijk onderzoek doen en weerde hem uit de fractie, maar het partijbestuur moest later erkennen dat dit proces 'op verschillende momenten' onzorgvuldig was verlopen. Er volgden excuses aan Van Dijk. Het rapport is nooit volledig openbaar geworden.

Flinke
Lees ook:
Flinke tik op vingers partijbestuur PvdA om handelwijze rond Gijs van Dijk

Simonse, een columniste en kunstenares, is een van de vrouwen die destijds aan de bel had getrokken over de oud-PvdA’er. Zij had eerder een seksuele relatie met hem. In het programma van NPO Radio 1 zei ze dat Van Dijk een vrouw heeft aangerand door haar hardhandig te knuffelen. Ook heeft ze gespeculeerd over dat de oud-PvdA'er 350.000 euro en een nieuwe baan aangeboden zou hebben gekregen van de fractie.

Zonder gronden

De rechtbank zegt dat de beweringen van Simonse 'geen steun vinden in de feiten'. Ook vindt de rechter dat de beschuldiging van aanranding 'zonder dat daar goede gronden voor zijn' de reputatie van Van Dijk en zijn persoonlijke en professionele leven schaadt.

Simonse moet een rectificatietekst plaatsen op haar Twitter-account die twee weken zichtbaar moet zijn. Ook mag ze twee uur na het plaatsen hiervan niet twitteren én krijgt ze een dwangsom opgelegd als ze opnieuw dergelijke uitlatingen over hem doet. Zo mag ze bijvoorbeeld niet zeggen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan aanranding en dat hij een relatie zou hebben (gehad) met PvdA-leider Attje Kuiken.

Emotioneel

Van Dijk, die bij vlagen emotioneel werd in de rechtbank tijdens de zitting, zei dat hij rust wilde. "Ik wil dat het overgaat."

Simonse reageerde op Twitter op de uitspraak. "Uw lievelingskunstenaar is zojuist monddood gemaakt en zal binnenkort netjes rectificeren wat ze van de rechter moet rectificeren (en vindt daar het hare van)", twitterde ze. "Advies aan allen die op welke manier dan ook onrecht onder de aandacht willen brengen: think twice."

Gijs
Lees ook:
Gijs van Dijk wil terug in Tweede Kamer, voor de PvdA of zelfstandig