Ga naar de inhoud
Voormalig vicepresident

Presidentskandidaat Pence zet zich bij start campagne hard af tegen Trump

Mike Pence tijdens de toespraak waarin hij zijn kandidaatschap officieel aankondigt. Beeld © ANP / Zuma Press

De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn 'voormalige running-mate', zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

Trump en hij hebben "andere visies op de toekomst van onze natie en de partij", aldus Pence. Hij blikte terug op de bestorming van het Capitool.

'Nooit meer president'

Trump heeft 'roekeloos taalgebruik' gebezigd, zei Pence. "Het Amerikaanse volk verdient het te weten dat president Trump ook heeft geëist dat ik koos tussen hem en de grondwet. Nu staan kiezers voor dezelfde keuze. Ik heb voor de grondwet gekozen en zal dat altijd doen."

Iemand die de grondwet niet respecteert "mag nooit meer president van de Verenigde Staten worden".

Verkiezingsuitslag aanpassen

Pence was tijdens de bestorming in de Senaat waar de verkiezingsuitslag goedgekeurd moest worden. "Mijn voormalige running-mate blijft volhouden dat ik het recht had om de verkiezingsuitslag aan te passen. Maar president Trump had het toen mis en heeft het nu nog steeds mis."

Hij kon niet anders dan de uitslag goedkeuren, al was die teleurstellend aldus Pence. "Ik deel dat. Ik stond op het stembiljet."

De Republikein sprak naast Trump ook veelvuldig over zijn geloof, de krijgsmacht en "de democraten en radicaal-links die herhaaldelijk de grondwet met voeten treden". Hij zei "het door God gegeven recht op leven" te willen beschermen, doelend op beperkingen van het recht op abortus, en het recht op wapenbezit.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence doet mee aan presidentsverkiezingen