Ga naar de inhoud
'Om je dood te schamen'

Premier Rutte overleeft motie van wantrouwen na Kamerdebat over Groningse gaswinning

Klaver heeft het oog op Rutte tijdens het debat. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft vanavond een motie van wantrouwen overleefd. Hij houdt de steun van coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie. Een groot deel van de oppositie schaarde zich eerder vandaag in de Tweede Kamer achter de motie tegen Rutte.

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver was Rutte te weinig kritisch over zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen. Klaver kreeg steun van PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt. Coalitiepartners ChristenUnie en CDA toonden zich eveneens kritisch over de premier, maar spraken toch hun steun uit.

Het debat ging over de snoeiharde conclusies van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de gaswinning in Groningen, en de gevolgen daarvan voor de inwoners van die provincie.

Om je dood te schamen

Volgens Klaver is GroenLinks geschrokken van 'de wijze waarop de minister-president terugkeek'. Verschillende oppositiepolitici hadden liever gezien dat Rutte de eer aan zichzelf had gehouden. SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemt het gezien de situatie en de rol van Rutte zelfs 'om je dood te schamen dat er überhaupt een motie van wantrouwen nodig is'.

Complimenten waren er juist voor Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Eline Vedder (CDA), die Rutte wel kritisch aanpakten. Maar uiteindelijk deelden zij niet de mening van een groot deel van de oppositie dat de premier moet opstappen.

Bikker kwam nog wel met een motie, samen met de overige coalitiepartijen en de SGP, waarin zij zeggen het gasbeleid 'zeer te betreuren en af te keuren'. Maar dan gaat het wel over het beleid in een periode van zestig jaar, gevoerd door verschillende kabinetten en met goedkeuring van de Tweede Kamer. De oppositie richtte de pijlen juist uitsluitend op Rutte.

Premier
Lees ook:
Premier Rutte worstelt in debat over Gronings gasdossier: 'Verschrikkelijk'

De motie is wel pijnlijk voor Rutte. De PvdA en GroenLinks zijn samen al enige jaren een belangrijke steunpilaar voor de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie, die vaak op het linkse blok rekent om voorstellen aangenomen te krijgen in de Eerste Kamer. Ook in de nieuwe senaat, die volgende week aantreedt, kunnen de PvdA en GroenLinks het kabinet aan een nipte meerderheid helpen.

De enige andere route naar een meerderheid in de Eerste Kamer is de BoerBurgerBeweging, die daar dankzij een monsterzege in de provincies in één klap de grootste partij wordt. Maar ook BBB-leider Caroline van der Plas schaart zich achter de motie van wantrouwen. Deze is overigens specifiek gericht tegen Rutte als minister van Algemene Zaken, waarmee de oppositie dus niet het kabinet, maar alleen de premier naar huis wil sturen.

Stikstof

In het debat op 5 april over de uitslag van de provinciale verkiezingen zegden dezelfde partijen al het vertrouwen op in het voltallige kabinet. Toen deden zij dat omdat zij vonden dat de coalitiepartijen te lang de tijd wilden nemen om duidelijkheid te verschaffen over hun stikstofplannen, nadat het CDA had aangegeven daarover opnieuw te willen onderhandelen.

In deze video zie je hoe lastig Rutte het vandaag in het debat had:

Rutte krijgt ervan langs van getergde oppositie in Groningendebat

01:44
Er wordt gediscussieerd over de vraag in hoeverre het kabinet is te verwijten dat in 2013 niet is gekozen om minder gas te winnen.