De onrust in Zuid-Nederland over de doorstroomtoetsen in het basisonderwijs en de viering van carnaval is niet nodig. Volgens minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) kunnen de toetsen worden afgenomen in de dagen voor carnaval. Eerdere mededelingen van het ministerie hierover noemt hij ongelukkig.
Een paar weken geleden ontstond onrust over de afnameperiode van de doorstroomtoets, de opvolger van de eind- en Citotoets. Het ministerie van Onderwijs heeft die voor volgend jaar vastgelegd van 5 tot en met 16 februari. Carnaval begint in het weekend van 10 februari. In Limburg en Noord-Brabant zijn op die dagen voorafgaand aan dat weekend op scholen veel carnavalsactiviteiten.
Vakantieplanning
Dat zou dus botsen met de eindtoetsen. Een bezorgde scholenkoepel uit Limburg die daarom contact opnam met het ministerie, kreeg volgens de Volkskrant als antwoord een mail met het bericht: "Voor uw school zit er helaas niets anders op dan de vakantie- en evenementenplanning in die periode aan te passen aan de afname van de doorstroomtoets."
Dat was tegen het zere been van carnaval vierend Nederland. Het leidde tot schriftelijke vragen van bezorgde Tweede Kamerleden aan Wiersma. Die gaat vandaag door het stof voor de beantwoording van de vragen van de scholenkoepel. "Bij het beantwoorden van een burgervraag is sprake geweest van een ongelukkige woordkeuze, die ik hierbij wil terugnemen."

Hij benadrukt dat de toetsing helemaal geen problemen hoeft op te leveren voor de viering van carnaval. Scholen mogen zelf bepalen wanneer ze de leerlingen digitaal toetsen, zoals bijvoorbeeld op maandag- of dinsdagochtend 5 of 6 februari.
Natuurlijk niet kiezen
De minister wijst erop dat voor de papieren versies van de toetsen wel een vaste datum geldt, zoals de papieren versie van de IEP Eindtoets van Bureau ICE, die gepland staat op dinsdag 6 en woensdag 7 februari.
"Zo kunnen we ervoor zorgen dat scholen natuurlijk niet hoeven te kiezen tussen carnaval vieren of de doorstroomtoets maken", schrijft Wiersma.