Drie maanden nadat de BoerBurgerBeweging (BBB) een monsterzege binnenhaalde bij de Provinciale Statenverkiezingen, hebben Flevoland en Limburg bijna een nieuw provinciebestuur met de partij rond. Dat vertellen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.
In Flevoland en Limburg heeft het maandenlange onderhandelen over coalitieakkoorden zijn vruchten afgeworpen: in beide provincies wordt op zeer korte termijn een nieuw provinciebestuur onder leiding van nieuwkomer BBB verwacht. In Limburg is waarschijnlijk vrijdag een akkoord klaar, in Flevoland een week later.
Akkoord bereikt
In Flevoland, waar de BoerBurgerBeweging bij de verkiezingen een monsterzege boekte door 20 procent van de stemmen binnen te halen, hebben BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP een akkoord bereikt over de hoofdonderwerpen. "Zaterdag krijgen we de financiële uitwerking. Als we het dan allemaal eens zijn, dan is het rond", zegt BBB-Statenlid Jan Klopman tegen RTL Nieuws.
Bekijk ook: BBB zet Binnenhof op z'n kop
In het zuiden is het de bedoeling dat de BBB met VVD, CDA, PvdA en SP een nieuw bestuur zal vormen. "We zijn enorm aan het doorpakken en gaan er helemaal voor. Het kan deze week, maar het kan ook volgende week rond zijn", zegt een enthousiaste Annetje Schoolmeesters. Zij voert de BBB-lijst in Limburg aan.
Over de inhoud van het programma wil niemand nog wat kwijt. De verwachting is dat rond het stikstofthema het jaartal 2030, zoals dat in het regeerakkoord wordt genoemd, niet zal worden overgenomen
Vorming van stikstofdiscussie
De BBB denderde drie maanden geleden vanuit het niets alle provincies binnen. De vorming van de provinciebesturen is onder meer vanwege de stikstofdiscussie belangrijk. Deze discussie zorgde voor veel onrust in de politiek en maatschappij. De provincies moeten het stikstofbeleid gaan uitvoeren en het kabinet kijkt daarom reikhalzend uit naar de plannen van de nieuwe provinciebesturen.
In het coalitieakkoord is afgesproken dat de stikstofreductie in 2030 gehalveerd moet worden, maar dat zorgt voor spanning in het kabinet omdat het CDA eerder gezegd heeft dat 2030 niet heilig is. Het CDA zal voor de zomer met de coalitiepartners proberen nieuwe afspraken te maken. In de tussentijd wacht het kabinet af wat de nieuwe provinciebesturen gaan doen. Maar tot nu toe houden de BBB'ers in de provincies hun lippen stijf op elkaar over wat er is afgesproken. "We kunnen over de inhoud nog niets zeggen, want we willen de plannen eerst doorrekenen", licht Statenlid Klopman toe.
Van de landelijke afdeling van de BBB is bekend dat zij de stikstofdeadline niet wil vervroegen naar 2030 en weigert om boeren te dwingen om plaats te maken ten behoeve van de natuur.
Die standpunten zullen in alle provincies tot discussies leiden – zeker in de provincies waar de BBB met linkse partijen onderhandelt.
Wolf en bouwen
En er liggen meer thema's op de onderhandelingstafels. In onder meer Drenthe, Friesland en Gelderland houdt de wolf de gemoederen bezig. De BBB wil dat het mogelijk wordt om wolven die voor overlast zorgen af te schieten, maar andere partijen zijn terughoudender of zelfs afwijzend.
Verder zegt de BBB zoveel mogelijk te willen bouwen binnen bestaande dorpen en steden.
Utrecht
Overigens komt de BBB niet in alle provincies in het bestuur. Zo staat de nieuwkomer in Utrecht buitenspel. Ook in Zuid-Holland wordt het nog spannend: VVD en BBB werden daar bij de verkiezingen even groot.
