Ga naar de inhoud
Verkiezingen VS 2024

Ook republikein Christie stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen

Chris Christie. Beeld © ANP / AFP

Het werd al voorspeld door de Amerikaanse media, maar het is nu officieel: ook republikein Chris Christie stelt zichzelf kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van komend jaar. De 60-jarige Chris Christie is oud-gouverneur van de staat New Jersey en nam het in 2016 al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump.

Nadat hij zich in 2016 had teruggetrokken uit de race om presidentsnominatie van de Republikeinse partij, schaarde hij zich achter Trump.

Afstand van Trump

Maar toen Trump in 2020 weigerde toe te geven dat hij de presidentsverkiezingen had verloren van Joe Biden, keerde Christie zich van hem af.

 

Ook
Lees ook:
Ook zij willen Trump verslaan: 'Te weinig vertrouwen in DeSantis'

"Iemand die eenzaam, zelfingenomen, op eigen belang uit is en verliefd is op zijn eigen spiegelbeeld, is geen leider", zei Christie gisterenavond over de oud-president bij de bekendmaking van zijn kandidaatschap.

Weinig kans op winst

Veel kans om zelf de verkiezingen te winnen maakt Christie echter niet. In een peiling vorige maand kon hij rekenen op 1 procent van de Republikeinse stemmen.

De meerderheid van de conservatieve stemmers wil dat Trump de presidentskandidaat wordt. Op de tweede plaats staat de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, met zo'n 20 procent van de stemmen.

Veel kandidaten

Hoe meer kandidaten zich melden, hoe gemakkelijker het wordt voor Trump om zijn tegenstanders tegen elkaar uit te spelen, zoals hij ook in 2016 deed.

Maandag stelde oud-vicepresident Mike Pence zich kandidaat en ook oud-ambassadeur bij de VN Nikki Haley en senator Tim Scott doen een gooi naar de Republikeinse nominatie.

Bekijk ook: Running for president! Dit is waarom de uitputtingsslag in de VS nu al begint

02:36
De stemming is pas in november 2024, toch is de VS al volop bezig met de presidentsverkiezingen. Want de aanloop is lang, vertelt correspondent Erik Mouthaan. Wie verkozen wil worden, moet nu al aan de slag.