Ga naar de inhoud
'Welwillend'

Burgemeesters staan open voor overlooplocaties Ter Apel

Staatssecretaris Eric van der Burg luistert mee terwijl de voorzitter van het Veiligheidsberaad met de pers praat. Beeld © ANP

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad reageren 'welwillend' op het verzoek van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid) om drie tot vier locaties te leveren die aanmeldcentrum Ter Apel kunnen ontlasten. Van der Burg verwacht alleen niet dat het over een maand al geregeld is, iets waar hij wel op doelde.

De overlooplocaties moeten plek bieden aan zo'n vijfhonderd mensen en voorkomen dat opnieuw asielzoekers in Ter Apel de nacht buiten moeten doorbrengen, zoals eerder het geval was.

Staatssecretaris
Lees ook:
Staatssecretaris wil binnen maand vier 'overloopplekken' voor Ter Apel

De eerste locatie wordt volgende maand in de Expo Assen geopend. In juli hoopt Van der Burg het akkoord van nog een gemeente te krijgen.

Stoppen met coördinatie

Daarnaast hebben de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad de staatssecretaris laten weten dat ze zoals afgesproken stoppen met de coördinatie van de crisisnoodopvang. Die wordt overgedragen aan de provincies, zei voorzitter van het beraad Wouter Kolff. Hij de burgemeester van Dordrecht. Volgens Kolff komt er een 'warme overdracht'.

"Wat de burgemeesters aangeven is dat het steeds moeilijker is om draagvlak te vinden bij de bevolking voor nog meer opvanglocaties", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "En dat is precies waar de staatssecretaris naar op zoek is." Daarom hebben de burgemeesters aangegeven niet langer verantwoordelijk te willen zijn voor de crisisnoodopvang.

Beloftes

"Jaren geleden werd hen oplossingen beloofd, zoals een spreidingswet en grip op migratie. De realiteit is onenigheid in de coalitie en een recordaantal nieuwe mensen dat asiel komt aanvragen in Ter Apel", legt Bremer uit.

"Hoe langer dit duurt, hoe groter het chagrijn bij de burgemeesters van het Veiligheidsberaad om die Haagse onkunde op te lossen."

De burgemeesters drongen vandaag bij het kabinet aan om snel met de spreidingswet te komen. Daarmee kunnen gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te nemen. Alleen gaat het nog maanden duren voordat die wet door de Kamer is.

Begrip

Van der Burg zegt begrip te hebben dat de burgemeesters stoppen met de crisisnoodopvang. Ze waren al verschillende keren akkoord gegaan met een verlenging.

Een aantal gemeenten blijft wel crisisnoodopvang bieden, in andere gemeenten neemt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de noodopvang over. En in weer andere gemeenten verdwijnt de crisisnoodopvang, zegt de staatssecretaris.

Bekijk ook: Dit is waarom iedereen ontevreden is over de spreidingswet

01:59
De spreidingswet is een zwaarbevochten politiek compromis tussen de coalitiepartijen. Het belangrijkste doel is het eerlijk spreiden van asielzoekers over Nederland. Gemeenten die niet willen meewerken, kunnen worden gedwongen asielzoekers op te vangen.