Ga naar de inhoud
Procedure in gang gezet

GroenLinks wil Zuid-Hollands Statenlid Fernald royeren na stemrel

Debora Fernald Beeld © ANP / Editorial

GroenLinks wil Statenlid Debora Fernald royeren na de 'stemrel' van vorige week bij de Eerste Kamerverkiezingen. Een woordvoerder laat weten dat het partijbestuur de procedure voor royement van Fernald als lid van GroenLinks in gang heeft gezet.

Volgens het bestuur heeft de Rotterdamse in strijd met de statuten gehandeld door de partij 'op onredelijke wijze te benadelen'.

Fernald zat namens GroenLinks in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Ze stemde vorige week bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer niet op haar eigen partij, maar op Volt. Dat bleek grote gevolgen te hebben. GroenLinks kreeg hierdoor een zetel minder dan gedacht in de Eerste Kamer en Volt juist een zetel meer.

Debora Fernald liet vorige week al weten spijt te hebben van haar stem. Ze gaf aan niet te weten wat de gevolgen waren van haar stem:

Statenlid GroenLinks stemde op Volt: 'Wist niet wat de gevolgen zouden zijn'

02:33
Ze stemde op Volt omdat de GroenLinks-fractie haar genegeerd zou hebben, maar zou dat nu niet opnieuw doen.

Fernald werd na de verkiezingen direct uit de Zuid-Hollandse fractie van GroenLinks gezet. Ze behoudt wel haar zetel en gaat zelfstandig verder in de Staten onder de naam Groep Doe STOER.

In de statuten van GroenLinks staat dat bij het voornemen van royement de betrokkene 'zo spoedig mogelijk' op de hoogte wordt gesteld 'onder opgaaf van redenen'. De betrokkene kan dan binnen een maand beroep instellen bij de commissie voor geschil en beroep. "Gedurende het beroep is het lid geschorst."

Buitengesloten

Fernald beweerde in meerdere tv-optredens dat ze werd buitengesloten door de rest van de fractie en dat ze geen uitleg had gekregen over het belang van de verkiezingen en van haar stem. Ze stemde naar eigen zeggen op Volt omdat die partij haar wél wilde helpen.

Weggestuurd
Lees ook:
Weggestuurd Statenlid GroenLinks klaagde over discriminatie, Klaver noemt dat 'heel erg'

In een mail aan de leden lieten fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag weten een externe evaluatie te laten uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen was samengesteld. De partij wil hier 'lessen uit trekken voor de toekomst'.

'Veel tijd en energie'

Fernald stond op de tiende plaats van de kandidatenlijst en kwam met voorkeurstemmen in de Staten. Özkaya en Punte benadrukken dat ze 'heel veel tijd en energie' hebben gestoken in de ondersteuning van de nieuwe Statenleden, onder wie Fernald.

Ze zeggen dat op diverse bijeenkomsten veel aandacht is besteed aan 'zowel het stemproces zelf als de gevolgen van het stemmen' voor de Eerste Kamer. "Debora is bij al deze momenten aanwezig geweest en is hiermee zeer uitgebreid voorbereid op de stemming."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS